Iskolai hírek

 

2020

Január

 

2019

December

 

·       A mesemondó verseny területi fordulóját Sándorfalván rendezték meg. Iskolánkat Pálinkás Zoltán 1.o., Szilágyi Balázs 2.o., Farkas Katinka és Lévai-Radics Lujza 3. osztályos tanulók képviselték. Öt iskola versenyzői vettek részt a megmérettetésen, ahol Lévai-Radics Lujza 1. helyezést ért el, így tovább jutott a területi fordulóból. A megyei versenyt Szentesen rendezték november 20-án, ahol Csongrád megye legjobbjai vettek részt , Lujzi a előkelő 5. helyen végzett.

 

·   A SZTEJKI Eötvös József Gimnázium 26. alkalommal meghirdetett William Blake Angol Nyelvi Szépkiejtési Versenyén, melyen a középiskolai tanulók mellett az általános iskolák 7-8. évfolyamos tanulói vesznek részt, iskolánkat Szabó Judit 8. osztályos tanuló képviselte. A szabadon választott prózai szöveg előadását és a kötelezően kijelölt rövid prózai szöveg felolvasását követően a zsűri értékelése alapján Juditnak az élmezőnyben sikerült végeznie ezen a magas szintű megmérettetésen.

·  Finisébe érkezett a pályaválasztás kérdése a végzősök számára. Az iskolában egy kidolgozott, több évre visszavezethető, tematikus  pályaorientációs folyamat segíti a mindenkori diákokat ebben a fontos döntésben. Ennek volt az egyik állomása, hogy a  8. osztályos tanulók bepillantást nyerhettek ismét a szakmák világába Szegeden, az Agórában. A Csongrád megyei középiskolák megismertették tagozataikat, izgalmas kézműves és gondolkodtató feladatok keretében. A résztvevő tanulók  kipróbálhatták a jövő technológiáit, a robotikát, a virtuális teret, ahol a munkavégzés dimenziója lesz a jövőben. A vállalkozó szelleműek angol és más idegen nyelvi szintfelmérőt írhattak,  melyről az értékelést a helyszínen meg is kapták. A gyakorlatiasabb tanulók többek között a konyhaművészet, a lakatos szakma. a faipari ágazat rejtelmeiben mélyedhettek el.

 

November

 

A Nemzeti VERSeny szuperdöntője zajlott november 9-10-én Budapesten a Nemzeti Színházban. A háromfordulós verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű bemutatása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a kulturális identitás erősítése volt, 2019-ben kiemelt figyelemmel a rendszerváltoztatás 30. évfordulójára és a közéleti költészetre, valamint Ady Endre és Weöres Sándor évfordulós költők életművére.

A továbbjutók az általuk választott verset dolgozták fel, videoklip formájában. Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 25 fős döntő, akiknek versklipjeit a YouTube közösségi videó-megosztó portálon a Nemzeti VERSeny csatornáján is megnézhetik az érdeklődők. Az anyaország mellett a Kárpát-medence minden részéből, Európa-szerte és a tengerentúlról is neveztek a rangos versenyre.

Az élő teltházas szuperdöntőn, ahol neves színészek, rendezők alkották a zsűrit, Ledő Barnabás (Budapest, 20 éves) lett a győztes, a második helyezett Elek Ágota (18 éves, Borszék, Erdély) lett, míg a harmadik helyezett Szirmai Marcell a Zoltánfy István iskola nyolcadik osztályos tanulója lett. A 3. hely mellett egy különdíjat és egy arany minősítést is elnyert.

Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a továbbtanulásához, melynek célpontja a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi - dráma - média tagozata.

 

 

 

 

 

 

A programban az alábbi előadásokat hallgatta meg a tantestület: Pánik vagy tagadás? Fenntartható fejlődéssel a klímaváltozás ellen – és egyéb jelenségekről Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa alapító-tiszteletbeli elnöke; A fenntarthatóságra nevelés lehetőségeiről pedig Marosi Katalin az Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály Pedagógusminősítési osztályvezetője tartott előadás. A délelőtti előadásokat szekcióülések követték. Itt csoportos foglalkozás keretében a gyakorlat következet, mely a megismert új módszertani elemek adaptációját volt hivatott elősegíteni.

 

 

Október

 

1. osztályban: 1. Csikós Endre, 2.  Papdi Krisztina, 3. Pálinkás Zoltán és Hudák Hanna lett

2. osztályban: 1. Vincze Noémi, 2. Papp Eszter, 3. Nagy Dóra és Vikor Benjamin            

3. osztályban: 1. Simity Anna és Pintér Balázs, 2. Nagy Dávid, Révész Boglárka és Farkas Katinka, 3. Szabó Kende és Tirk Alíz

4. osztályban: 1. Ördögh Nóra,  2. Papp Lili és Kalmár Hanna, 3. Sziveri Robert és, Kardos Edina

A felső tagozatosok is színvonalas alkotásokat készítettek, amelyből kiállítás készült az aulában.                         

Szeptember 27-én a kínai nyelvet tanuló diákjaink részt vettek az SZTE Konfuciusz Intézete és az Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola által sikeresen pályázott Konfuciusz Tanterem avatási ünnepségén.

Európa 43 országában 184 Konfuciusz Intézet található, ebből négy Magyarországon. A vidéki intézetek közül elsőként a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem által közösen alapított SZTE Konfuciusz Intézet jött létre 2012. október 10-én. A Konfuciusz Intézetek célkitűzése a kínai nyelv és kultúra terjesztése, melynek keretén belül a szegedi Konfuciusz Intézet tandíjmentes és költségtérítéses kínai nyelvtanfolyamokat és kulturális programokat szervez. Az intézet erőssége az alsó- és középiskolai kínai nyelvoktatás. Jelenleg mintegy 1000 diák tanulja az országban a nyelvet, az eltelt 7 év alatt 380-an tettek le különböző szintű kínai nyelvvizsgát, köztük deszki iskolába járó tanulók is. A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola intézményeiben a 2019/2020-as tanévben: 22 csoportban 202 diák tanulja a kínai nyelvet, ebből 166-an délelőtti tanóra keretében. 8 kínai pedagógus végzi az iskolákban a kínai nyelvoktatást, akiknek a munkáját 12 magyar mentorpedagógus segíti.

Az intézet gazdag kulturális programokat is kínál az érdeklődőknek a Konfuciusz Teaház programsorozat keretében. A szegedi programokra épülő rendezvényeik, mint például a kínai halászlékóstolás a Nemzetközi Halászléfesztiválon vagy a Panda Nap a Vadasparkban egyaránt széles körű népszerűségnek örvend.

A műsor kezdő száma a Tiszavirág Néptáncegyüttes előadása volt, akik Rábaközi számot adtak elő. Köszönjük a Tóth Gábornak és a táncosoknak, hogy vállalták műsorszámukkal a fellépést, mellyel nagy sikert arattak ezen a rangos eseményen.

 

 

Szeptember

  

Megkezdődött a 2019/2020-as tanév a Zoltánfy István Általános Iskolában.

Rendhagyó módon 2019. augusztus 30-án 17 órakor került megrendezésre tanévnyitó ünnepség. Rendkívüli volt azért is, mert nem csak a tanév kezdete, hanem a „Régi iskola” megújulásának átadása is erre a napra esett. Deszk Község Önkormányzati intézményeinek energetikai felújításának köszönhetően gyönyörű új külsőt és fűtési rendszert kapott az épület. A negyedik osztályosok kedves műsorát követően apró ajándékkal köszöntötték diáktársaik az első osztályosokat. Elhelyezésre került egy időkapszula, ami az iskola és Deszk intézményei, civil szervezetei, kulturális csoportjai bemutató dokumentumait tartalmazza, ezzel üzenve a jövő nemzedékének.

Nyáron megtörtént a tárgyi és szakmai feltételek felülvizsgálata és a kezdődő tanév előkészítése.

Infrastrukturális területen a „Régi Iskola” energetikai felújításának befejezése és átadása kiemelkedő esemény volt. Az új iskolában az elavult lámpatestek cseréje megkezdődött és a tárgyévben előre láthatólag teljesen befejeződik. Megtörténtek az előírt karbantartási munkálatok, felújítások, tisztasági festések.

Gazdagodott az IKT eszközpark egy interaktív táblával és egy „okos tévével” - szettel, mely a legkorszerűbb oktatást segítő eszközök egyike.

Tovább folytatódnak a tanórákon túlmutató jó bevált foglalkozások. Ebben az évben is rengetek program, lehetőség várja a Zoltánfys tanulókat.

Ezen felül a diákok számára olyan egyéb fórumokat biztosítunk, amelyben a tanterven kívül hangsúlyt kapnak az erkölcsi kérdések, a környezettudatos és az egészséges életmódra való törekvés.

Tehetséggondozásra szánt időkeretet ebben az évben a tantárgyfelosztásnál hangsúlyosan került napirendre, száma növekedett.

Az iskola belső erőforrásból megszervezett válaszható foglalkozásai:

- tantárgyi korrepetálások

- magyar, matematika, angol, természetismeret tehetséggondozás

- matematika, magyar előkészítő

- rajz szakkör

- tömegsport

- énekkar

- sakk

- nyelvi szakkörök

Külön megemlítést érdemel, hogy az immár harmadik éve működő kínai nyelvi szakkör ebben a tanévben is tovább folytatódik két csoportban.

A nyáron az intézmény életében bekövetkező szervezeti változás a szerb iskola leválásával rendben lezajlott. Az intézmény megteremtette a lehetőséget, hogy aki szeretne szerb nyelvet tanulni a Zoltánfyban, az meg is tehesse. Az iskolában továbbra is folytatódik a szerb nyelv oktatása mind alsó, mind felső tagozaton. A jelentkezések száma alapján életszerű a kezdeményezés, hisz mind az alsó, mind a felső tagozaton beindult egy-egy csoport.

Az intézmény keresi a lehetőséget egyéb erőforrások bevonására is. Pályázatok és együttműködések által megteremtett programok az alábbiak:

- természismereti szakkör, informatika szakkör

- történelem másképpen foglalkozások

- földrajz másképpen foglalkozások

- gyógynövénykert foglalkozások

- biztonságos internetezés foglalkozássorozat

- bűnmegelőző foglalkozások

 

Hagyományos versenyek, kirándulások, kulturális programok szervezése ebben az évben is tovább folytatódik és bővül is.

 

Bővebb információk az iskola „Munkatervéből”, illetve a havi eseménynaptárból a honlapon megtalálhatók.

 

www.zoltanfy-deszk.sulinet.hu

 

Augusztus

 

Megtörtént a mosdók, egyes tantermek tisztasági festése, az udvari eszközök átvizsgálása, javítása. A iskola területének, köztereinek folyamatos rendbentartása elengedhetetlen a tanítási időn kívül is. Befejeződött a Tempfli téri iskola energetikai felújítása. Az önkormányzat által elnyert és megvalósított pályázat keretében teljeskörűen megújult a fűtésirendszer, korszerű világítást, szigetelést és új homlokzatot kapott az épület, megőrizvén műemlékjellegét.

A Móra utcai telephelyen a világítótestek részleges cseréjét a fenntartó elvégezte.

A pedagógiai munka előkészítése megtörtént. Egy sikeres pályázat egy új interaktív tábla és projektor beszerzését tette lehetővé, így már teljes az IKT lefedettség, minden osztálynak rendelkezésére áll egy ilyen oktatássegítő eszköz. A tantárgyfelosztás elkészítésekor különös figyelmet kapott a tehetséggondozás kérdése. A vezetőség a tantestület egyetértésével nagyobb időkeretet biztosít a szaktanároknak ezen feladat ellátására. A hagyományos, jól bevált tanórán kívüli foglalkozások mellé igény esetén továbbiak társulhatnak. Szeptemberben a szülők értesülhetnek az új lehetőségekről és kellő jelentkező esetén megvalósulnak a tervezett plusz foglalkozások.

Ezen új innováció Pedagógiai Program módosítást igényel, melynek előkészületei a nyáron megtörténtek. A tankertben folyó oktató nevelő munka első igazi teljes éve a 2019/20-as tanév lesz.

Ez a fejlesztés hosszú távú megvalósítást igényel, melynek koncepciójáról a tanév elején részletesen tájékoztatjuk a szülőket. Segítséget, támogatást és felajánlást az iskola várja és szívesen fogad.

Továbbra is lehetőséget biztosít körzetes iskolaként minden deszki gyermek ellátására.

Kihagyhatatlan az elmúlt tanév, diákok által legjobban várt eseményéről, az osztálykirándulásról a beszámoló az érintettektől , mielőtt nagy gázzal belelendülünk az új tanévbe.

A kalandok mellett, nagyon fontos, hogy ezen külső helyszínek nagyban segítik az oktató-nevelő munka eredményességét. Megszervezésüknél mindig figyelem középpontjába kerül, hogy ismeretekkel is gazdagodjanak a tanulók. Így történt ez az idén is.

Íme az élménybeszámoló.

„Hol is található ez a tó? A deszki ötödikesek, hatodikosok és a hetedikesek is kiválóan felelnének erre a kérdésre, hiszen ennél a náddal övezett, gyönyörű tónál töltöttek el három napot.

 A szakadó eső miatt kissé szomorúan vágtunk neki az útnak, de mire a busz Kalocsán keresztül a kanyargós utakon megérkezett a szálláshelyre, felszakadoztak a felhők, és itt-ott már mosolygott a gyerekekre a nap. Miután kipakoltak a hátizsákokból, bőröndökből, birtokukba vették az ifjúsági szálláshoz tartozó hatalmas füves területet. Rögtön előkerültek a táskák mélyéről a labdák, s kezdődött a zsongás.

Délutánra az égről eltűntek még a bárányfelhők is, s olyan ragyogó idő lett, hogy a gyerekek megmártóztak a tó vízében, és nagy pancsolás vette kezdetét. A fürdés után mindannyian nagyon éhesen ültünk le a vacsorához.

Másnap délelőtt a tó körüli tanösvény állomáshelyeit jártuk végig, ahol tájékozódhattunk a Szelídi – tó kialakulásának körülményeiről (a Duna vize mélyítette ki), és megismerhettük annak növény- és állatvilágát. A tó gazdag élővilágára igencsak rácsodálkoztak a gyerekek. A mozgalmas nap végén senkit sem kellett altatni, mindenki hamar nyugovóra tért.

Az utolsó nap délelőttjén még fürödtünk egyet, majd Kalocsa felé vettük az irányt. A városban sétáltunk egy nagyot, megnéztük a kalocsai Érseki Palotát és a Főszékesegyházat. A tikkasztó melegben fagyiztunk egyet a híres Barokk Cukrászdában, majd a finom ebéd után hazafelé vettük az irányt.

A gyerekek jól érezték magukat, vidámsággal, sok nevetéssel telt a háromnapos kirándulásunk a Szelídi –tónál, ahonnan gazdag élményekkel tértek haza.

 

Június

 

 

 

 

 

Díjazottjaink:

Kimagasló közösségi munkáért” kitüntetésben Váradi Bori részesült: aki meghatározó tagja az osztály és az iskolai közösségnek; az ünnepségek, megemlékezések aktív szereplője volt; 8 éve a Borbolya néptánc csoport tagjaként számos hazai és nemzetközi versenyen képviselte a községet. Tanulmányi eredménye is kimagasló, rendszeresen vett részt a Maros-menti fesztiválon és egyéb megmérettetéseken. Az iskolai kézilabda csapat lelkes tagja, amellyel tavaly és idén is bejutott a Diákolimpia Országos Döntőjébe. Magatartása, szorgalma példaértékű.

Dr. Ujhelyi István által alapított „Pro Bono Publico” díjat: Koncz Patrik kapta, aki a község kulturális életének aktív tagja. A Borbolya néptánc csoporttal 2015-ben a Fölszállott a páva című tévéműsorban az év legjobb közössége különdíjában ő is részesült. Emellett számos hazai és nemzetközi versenyen képviselte a csoport tagjaként a községet, így hozzájárult ahhoz, hogy ne csak itthon, hanem külföldön is megismerjék a táncegyüttest. A 8 év alatt többször számíthattunk rá tanulmányi és sportversenyeken. Magatartása, szorgalma példaértékű.

Könyvjutalomban részesült nyolc éven át végzett tanulmányi munkájáért, szorgalmáért: Vikor Attila, Sandra Nikolett, Novkov Míra. Sportteljesítményéért, illetve a település közösségi életében nyújtott tevékenységéért: Jankó Dávid. Gratulálunk a díjazottaknak!

Továbbtanulás: Gimnáziumban tanul tovább 1 fő; szakgimnáziumban: 10 fő; szakközépiskolában 4 fő.

 

Ballagási ünnepségünk után zártuk a 2018/19-es tanévet.Ezek azok a fórumok, ahol számot adunk egész éves tevékenységünkről, az elért eredményekről. A sikeres továbbtanulás, próbanyelvvizsgák, ECDL vizsgák, a kitűnő tanulmányi és a versenyeken elért eredmények támasztják alá az elvégzett munkát.„Számítógépes alapismeretekből 8 tanuló 8 modulra jelentkezett és végzett el sikeresen a tanév során.Az angol próbanyelvvizsgára jelentkezett tanulók közül: A 7. évfolyam az idén rendhagyó módon B1 szintű nyelvvizsgát tett angol nyelvből. Négy tanuló teljesítette a komplex (írásbeli, szóbeli), két tanuló a szóbeli angol, egy tanuló pedig a szerb komplex vizsga követelményeit. Kitűnő eredményt elért tanulóink: 1.osztály: Balázs Zétény, Szilágyi Balázs, Vikor Benjamin, Vincze Noémi, Zika Bence; 2. osztályl: Farkas Katinka, Lévai-Radics Lujza, Révész Boglárka, Simity Anna, Szabó Kende, Tirk Alíz; 3. osztály: Kardos Edina, Koncz Olivér, László Benett; 4. osztály: Simity Éva, Takács Réka, Tirk Inez; Szerb iskola: 1.o.: Dévits Márk; 2. o.: Lehotai Gergő, Vikor Máté; 3.o.: Sztán Hermina; 4. osztály: Széll Panna; 5. osztály: Somorjai Márk; 6. osztály: Karagity Anna; 7. osztály: Szabó Judit.A kitűnők mellett könyvjutalomban részesültek azok a tanulók is, akik jeles eredményt értek el, valamint tanulmányi- és sportversenyeken sikerrel szerepeltek, az iskola, az osztály közösségi életének aktív tagjai voltak a tanév során.Franczia Péter ásványgyűjtő által 2010-ben alapított „Kis és nagy természetbúvár” díjat ez évben: Révész Boglárka 2. osztályos, illetve Kardos Dorina 6. osztályos tanuló nyerte el. A díjat az alapító személyesen adta át a gyerekeknek.

Rendhagyó díj átadására is sor került az idei tanévzáron. A Deszk Község Közoktatásáért Közalapítvány által alapított KIVÁLÓ SPORTOLÓ kitüntetésben részesül minden évben egy tanuló. Az idén egy tehetséges kézilabdázó kapta, aki tanulmányait a dunaújvárosi kézilabda akadémián folytatja. A díjazott Vas Maja 7. osztályos tanuló több éven keresztül atlétika, többpróba megyei és országos versenyeken eredményesen szerepelt. Az iskola kézilabda csapatának tagjaként a tavalyi és az idei tanévben is az országos diákolimpiai döntőbe jutott. Sporthoz való hozzáállása, sportemberi magatartása példaértékű, sportteljesítménye húzóerőként hatott csapattársai teljesítményére.

 

 

A 2019/20-as tanévtől Deszken megkezdi egy önállóan működő szerb iskola a tevékenységét.

A SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskola ettől függetlenül továbbra is folytatja a szerb nyelv tanítását az érdeklődő tanulók számára 1-8. évfolyamon.

  

 

Tanulmányi

Sport

Művészeti

Országos 1-3.

Megyei 1-3.

Regionális, területi 1-3. hely

Országos 1-3.

Megyei 1-3.

Regionális, területi 1-3. hely

Országos 1-3.

Megyei 1-3.

Regionális, területi 1-3. hely

2

2

15

1

2

3

5

4

23

 

 

 

 

Május

 

 

 

 

 

 

Szoros eredmények születtek, a helyezettek:

I. helyezettek  Dragic Sara, Sinkó Ádám,  Bakacsi Zsófia

II. helyezettek Bozóki Gabriella, Rácz Orsolya, Balassa Adrienn, Szűcs Brigitta és Sipos Dominik

III. helyezettek: Szügyi Olivér, Kovács Rebeka és Kiss Balázs

Dicséret illeti a gyerekeket a vállalkozó szellemükért és a kitartásukért, hogy a képességüknek megfelelően  teljesítettek ezen a sokrétű és terjedelemben is kiemelkedő, szövegértéses versenyen.

 

 

 

 

  

 

Április

  

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Március

 

 

 

 

 

 

 

  

Deszk biztonságban érezheti magát!

Kiket kell keresni, egy esetleges katasztrófa esetén?

(Természetesen nem lesz ilyen, na de az ördög nem alszik.)

5 hetedikosztályos tanulót: Szabó Juditot, Kovács Rana Jaffát, Vince Kamillát, Deák Alexet, Balázs Zalánt

Elért pontszám: 9,40

Felhasznált idő: 1 óra 14 perc

Gratulálunk, a csapat 3 helyen a megyei döntő tizenkettes mezőnyébe jutott.

A verseny abszolút pontgyőztese a lehetséges 10 pontból 9,54 pontot ért el, míg a megyei versenyre való bejutás alsó ponthatára 8,95 pont volt.)

Helyezés Intézmény Csapat

1

Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola

Rocky és csapata

2

Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI

Mentők   

3

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Zoltánfy István Általános Iskolája

Sárkányölő Kommandó

4

Makói Általános  Iskola Bartók Székhelyintézmény

Rómeó és "Júliái"

5

Gedói Általános Iskola és AMI

Bölöm Bika Brigád

6

Gedói Általános Iskola és AMI

Zúgó Zebrák

7

Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola

Életrevalók

8

Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola

Mustángok

9

Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI 

Rókusvárosi Okoskák

10

Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és AMI.

Életmentők

11

Szegedi Dózsa György Általános Iskola

Stabil oldal

12

Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium

"Tüzes-Ötös"

A döntős csapatok és felkészítő tanáraik számára elsősegély-, baleset- és bűnmegelőzés, valamint katasztrófavédelem témakörökben kétnapos felkészítő tréninget tartanak a Csongrád Megyei Rendőr Kapitányságon, melyen a megküldött tananyag mellett további hasznos gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a versenyzők. A felkészítő foglalkozás nem kötelező jellegű, az adott csapat részvételének megszervezését az iskolák (csapatvezetők) koordinálják. Döntő, a Szegedi Tudomány Egyetem Hattyas sori telephelyén április 5-én. Hajrá Deszk!

 

TÁJÉKOZTATÓ

Az általános iskolai beiratkozásról

(2019/2020. tanév)

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szeged Járási Hivatala az illetékességi területén működő

általános iskolák számára a beiratkozás idejét a következő időpontokra tűzte ki:

          2019. április 11. (csütörtök)   800- 1900 h

            2019. április 12. (péntek)        800- 1800 h  

Deszk, Móra Ferenc utca 2.

Tel.: 62-271-220

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

http://zoltanfy-deszk.sulinet.hu/

 

 

Február

December 21-én ismét ellátogatott a Szerb Óvodába és Iskolába a Mikulás. E rendezvényen vendégeink voltak a szegedi szerb óvodások, akikkel együtt versekkel és dalokkal köszöntük meg a Mikulás ajándékait.

Január 4-én újra együtt ünnepeltünk, ekkor a szerb ortodox karácsonyt. E napon is voltak vendégeink, ezúttal a magyar óvoda nagycsoportosai kísérőikkel; az iskola és az óvoda vezetői. Felelevenítettük a karácsonyi népszokásokat, majd elfogyasztottuk a közösen elkészített „csésznicát” és ezen ünnep többi jellegzetes ételét.

Január 7-én a szerb ortodox karácsony első napján a Faluházban rendezett műsorban szavalatokkal és néptánccal szerepeltek a szerb iskolások.

Január 27-én Szent Szávának, az iskolák védőszentjének megünneplésére került sor, először a templomban, majd az iskolában. A diákok a szent érdemeinek méltatásával és versekkel emlékeztek meg róla.

 

Először talajvizsgálati kísérleteket nézhettünk meg, majd a gyerekek maguk is megvizsgálhatták a különböző anyagok és talajok savasságát illetve lúgosságát. Mindenki élvezettel próbálta ki az indikátorokat és állapította meg a kóla, tej, ecet, gyümölcslé és egyéb naponta használatos termékek kémhatását.

Ezután a geológia tanszéken hallgathattunk meg egy földtörténeti előadást, amit régészeti leletek bemutatásával és kézbevételével színesített az előadó.

A délelőtt utolsó részében a meteorológiai tanszéken vettünk részt egy interaktív bemutatón, ahol megismerhettük az időjárás előrejelzések különböző technikáit, eszközeit és nehézségeit.

Egy izgalmas és nem mindennapi programokkal teli délelőttöt töltöttek el a deszki diákok Szegeden.

Látszott a szemeken, hogy az egyetem varázslatos hangulata megérintette a gyerekeket. Amennyiben ”Akit, egyszer a mozdony füstje megcsapott…” mondás igaz, hat év múlva biztosan itt lesznek páran újra, hallgatóként.

 

 

 

Január

 

Az „Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából” című tárlatot nézték meg az apróságok, ami az Egyesült Államokból érkezett Szegedre. A látogatás és a foglalkozás célja az ismeretterjesztés, közös játék volt, melynek kapcsán a gyerekek megismerték a dinoszauruszok világának legfontosabb tudnivalóit. Az „időutazást” követően az élmények feldolgozását egy városnéző séta tette könnyedebbé. Dóm-téren a karácsonyi vásár forgatagában gyönyörködtek és a szalmalabirintusban kergetőztek ezen az eseményben gazdag napon.

Itt mondunk köszönetet Deszk település önkormányzatának az űrhajóért és az asztronauta biztosításáért.

 

Búcsúzóul az elsősök biztatták nagycsoportos barátaikat, hogy ne aggódjanak, jövőre a suliban újra találkoznak.

A beiratkozás időpontját a minisztérium még nem tette közzé, da a Zoltánfy István iskola már készül rá. A napokban tart az igazgató és a leendő osztályfőnök egy ismertetőt a Móra Ferenc Csicsergő Óvodában a nagycsoportos gyermekek szüleinek. Bemutató órákat szervez az intézmény az érintettek számára 2019. február 27-én. Itt is egy kis betekintést nyerhetnek a szülők a kijelölt osztályfőnök munkájába és az iskola életébe. Márciusban további bemutatóórák kerülnek megtartásra, ahol már minden pedagógus látogatható.Az iskola nyitott környezete felé, előzetes egyeztetés után egyéb fórumokon is szívesen tájékoztat minden érdeklődőt akár egyénileg akár csoportos formában.

Az intézmény általános tanrendű alapfokú intézmény kiegészülve szerb nemzetiségi oktatással. Az iskola beírt tanulói a szakszolgálatok által előírt fejlesztéseket helyben vehetik igénybe (gyógypedagógus, logopédus, gyógytornász, pszichológus, pályaorientációs tanácsadó stb.). Kiemelt szerepet kap az informatika és idegen nyelvek oktatása. Tanrendbe beépítve kézilabda, mini judo és társastánc alapozó foglalkozások színesítik a kötelező órák spektrumát. Tanórán kívüli foglalkozások igénybevételének lehetősége: Az egyéb foglalkozásokon való részvétel – a szakszolgálatok szakvéleményében és szakértői véleményben előírt fejlesztő foglalkozások kivételével – önkéntes. Az egyéb foglalkozásokra a tanulónak az adott tanév elején kell jelentkeznie, és a jelentkezés egy tanévre szól.

A délutáni foglalkozáson részt vett tanuló a foglalkozást követően - kikérője szerint – elhagyja az iskola épületét, visszamegy a napközibe/tanulószobára, s igénybe veszi a délutáni felügyeletet.

2019/2020-es tanévben az alábbi tanórán kívüli, iskolai szervezésű (ingyenes) foglalkozásokat lehet igénybe venni:

Foglalkozások:

Szakkörök:
     - kínai nyelv szakkör 4-8. évfolyam számára
     - sakk szakkör
     - énekkar
Felkészítő foglalkozások:
     - matematika felvételi felkészítő 8. évfolyam
     - magyar felvételire felkészítő 8. évfolyam
     - angol próbanyelvvizsga felkészítő  7. évfolyam

Tantárgyi korrepetálások

Tehetséggondozó foglalkozások:

- szerb nyelv
- angol nyelv 2. évfolyam
-
matematika
- magyar nyelv és irodalom  

Külső partnerekkel való együttműködés kapcsán igénybe vehető szolgáltatások:

- informatika szakkör, ECDL vizsgára felkészítés

- természetismeretet szakkör

 Külső vállalkozó által szervezett önköltséges foglalkozások:

LIÉTO Művészeti Iskola      - hangszeres zeneoktatás 

A Deszki Sport Club             - labdarúgás, kézilabda

  

A 2019/20-as tanévben az iskola egy gyakorlókerttel gazdagodik, mely új dimenziókat nyit a technika és természetismereti tantárgyak oktatásának terén.

Bővebb információ az iskola honlapján vagy személyesen (előzetes bejelentkezéssel) az intézményben elérhető. (www.zoltanfy.hu)

 

A napokban írják a nyolcadikosok az írásbeli felvételit. Megosztja a pedagógus társadalmat ennek relevanciája, szükségessége és értékének kérdése. Ez van, ehhez kell alkalmazkodni. Alkalmazkodott is az intézmény, a közvetlen felkészítés már hetedik osztályban elkezdődött és nyolcadikban élesbe fordult a délutáni foglalkozásokon. A felvételi lapokat február 18-ig kell bejuttatni az érintett iskoláknak és a központi nyilvántartó rendszerbe. Természetismeret, matematika és nyelvi versenyeken vesznek részt a diákok. A területi fordulókon iskolánk diákjai továbbjutottak, melyről a megyei forduló eredményeivel együtt a későbbiekben lesz tájékoztatás.
Puskás Balázs
7. osztályos tanuló az történelem verseny első megyei fordulójából a döntőbe jutott, melyet február hetedikén rendeznek Szegeden.

 

2018. december 21-én a sportcsarnokban került megrendezésre a hagyományos Falukarácsony. Ez minden évben egy igen nagy szervezést igénylő rendezvény, mely mindenkor a Zoltánfy István Iskola tantestületének és dolgozóinak a feladata. Ilyenkor Deszk nevelési-oktatási intézményei és egyes művészeti csoportjai örvendeztetik meg a nagyérdeműt az egyik legszebb ünnepünk előestéjén. A Zoltánfy Iskola, Tücsök Óvoda, Móra Ferenc Csicsergő Óvoda apróságai, nagyjai, nevelői, pedagógusai, civil egyesületek, önkéntesek hetekig készülnek erre az eseményre. A Település-üzemeltetési Nonprofit kft. dolgozói és az önkormányzat teremti meg a technikai hátteret, hogy minden adott legyen ezen az emelkedett estén. Ez az évek óta tartó összefogás hosszú ideje megteremti a feltételeket a méltó ünnepléshez!

A műsor? Lehetetlen a mosolyokat, az átszellemült arcokat, az áhítatot, a hangokat, fényeket, a szeretetet, az örömöt, a felszabadultságot és lámpalázat leírni. Ezt látni kell! Akik lemaradtak azoknak néhány „száraz” információ az estről. A két óvoda pirinyói kezdték a műsort. Verses, táncos, zenés műsoruk megadta az alaphangulatot az az estére.  Az iskolások műsora zenére, énekhangra és fényre épült.  Az énekkarosok lelkesedése és öröméneklése beárasztotta az egész csarnokot A fényjáték alatti csend és az azt követő taps, mindent elmondott a produkciókról. Nem lehet és nem is kell tovább írni az estéről. Ezt meg kell élni, el kell jönni jövőre!

Egy kicsit ünneprontó leszek! Szomorúan érzékeltük ezen az estén, hogy voltak olyanok akik, amikor végzett ügyes gyermekük a színpadon, nem foglalkoztak tovább az est hátralévő részével. Tiszteletlenség ez egy kicsit a későbbiekben fellépő gyermekkel és felnőttel szemben. Ünneprontás vége!

Fentiekben már fel lett sorolva, hogy kiknek köszönhető az est sikeressége. Külön megemlíteném még a Bánát Tamburazenekarának, Kakas Orsolyának és Nádasdi Csaba zongoristának a segítségét és részvételét.

 

 

 

2018

 

December

 

 Az ünnepi megnyitó utána a tanulók korosztályoknak megfelelő kategóriákban versenyezhettek. Az alsósok kategóriájában I. helyezést: Gyorgyev Dávor 3. osztályos tanulónk,  II. helyezést Szél Panna Katalin 4. osztályos tanulónk ért el. Különdíjasok lettek Dragic Sergej,  Sztanojev Bogdáná 3. osztályos  és Dencsik Szidónia Mercédesz  4. osztályos tanulóink.  A  felsősök kategóriájában I. helyezést  Bozóki Gabriella, II. helyezést Dragic  Sara 6. osztályos tanulók értek el.   Büszkék vagyunk, hogy ez évben is elindult a versenyen,   Novkov Míra, Simon Lara,  Sztán Hermina,  Sztanojev Branimír,  ezzel is öregítve iskolánk hírnevét.

A nap végére a verseny izgalma elillant, a barátkozás és  közös játék tette még emlékezetesebbé az eseményt. November 12-16. között házi szépíró versenyt rendeztünk. Szinte már hagyománynak számít az iskolai szépíró verseny megrendezése.  Versenyünk célja: a kézírás fontosságára való figyelemfelhívás és a tanulók pozitív megerősítése az írásbeli munkák során. A versenyen minden alsós tanuló részt vett. Eredményt két kategóriában hirdettünk: sajátos nevelési igényű, BTM-N tanulók és az osztály tanulói.

A legszebben írók:

1. osztály: Papp Eszter Júlia, Zika Bence,Vikor Benjamin,Guta Csanád, Vincze Noémi

2. osztály: Farkas Katinka,Révész Boglárka, Szabó Kende,Tirk Alíz, Simity Anna,Lévai-Radics Lujza, Horváth Dominik, Orvos Maja, Marócsik Erzsébet

3. osztály Kulcsár Levente,Koncz Olivér,Sziveri Roberta,Ördögh Nóra,Papp Lili

4. osztály Simity Éva, Révész Anna, Tirk Inez, Konkoly Kitti, Váradin Sára, Szokoly Barnabás,Csorba László

szerb iskola: I. osztály: Jankó Viktor,

2. osztály : Lehotai Gergő, Vikor Máté, Baranyi Zsombor

3. osztály Sztán Hermina, Sztanojev Bogdána

4. osztály Dencsik Szidónia, Vikor Anna, Széll Panna

 

1-2 évfolyam:  1.hely: Lévai-Radics Lujza, 2. hely: Farkas Katinka, 3. hely: Simity Anna

3-4 évfolyam: 1. hely: Simity Éva, 2. hely: Kulcsár Levente

 

- A térségi mesemondó versenyen, melyet Sándorfalva rendezett, az első 2 helyezett a megyei fordulóba, Szentesre jutott tovább. Iskolánk tanulói nagyon eredményesen szerepeltek ezen a versenyen, minden tanulónk helyezéssel tért haza.

1-2. osztály:1.hely: Lévai-Radics Lujza, 2. hely: Farkas Katinka, 4. hely: Simity Anna

3-4 évfolyam: 3. hely: Simity Éva.

 

- A megyei mesemondó verseny Szentesen került megrendezésre, ahol a térségi iskolákat  Lévai-Radics Lujza és Farkas Katinka képviselte.

Lévai-Radics Lujza különdíjat kapott. Gratulálunk tanítványainknak az elért eredményekért!

- A verses-mesemondó verseny iskolai fordulójára november 22-én került sor. A legügyesebbek Domaszékre utazhattak a regionális döntőre.

1-2. évfolyam: Farkas Katinka, Balázs Zétény

3-4. évfolyam: Simity Éva, Váradi Sára

- A tankerületi verses mesemondó versenyen Váradi Sára és Simity Éva képviselete iskolánkat. Simity Éva 2. helyezést ért el.

- December 4-én került megrendezésre a verses- mesemondó verseny regionális döntője Domaszéken. A mezőny igen népes volt: 1-2. évfolyamon 32  fő, a 3-4. évfolyamon 24 tanuló mérte össze mesemondó tudását. Ezen a versenyen is szép eredményeket értünk el. Farkas Katinka, Balázs Zétény megosztott 1. helyen, Simity Éva 2. helyen végzett.

 

 

 

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Zoltánfy István Általános Iskolája immár 18. éve emlékezik meg fiatalon elhunyt névadójáról, a nemzetközileg jegyzett festőművészről, ki Deszken született, Szegeden alkotott.

Ezen esemény kapcsán az intézmény képzőművészeti alkotói pályázatot hirdet meg minden évben 3 korcsoportban országhatáron belül és immár négy éve azon túl is.

A beérkező alkotások számának növekedése és az alkotások művészi minőségének fejlődése a kezdeményezés életképességét bizonyítja.

Az évekre visszanyúló hagyomány holisztikusabb célja, hogy az alkotás örömét és a művészetek, mint elvontabb kifejezésmódnak a meghatározó szerepét hangsúlyozza az oktatás nevelés komplex folyamatában.

Szegedi Tankerületünkből 24 általános iskola és 5 gimnázium vett részt az idei kiíráson, melynek témája ÁLOMKÉP - ÁLOMVILÁG”

„Álom: játék, mint az élet.”
(Krúdy Gyula)

Közel 300 alkotás érkezett a pályázatra, melyet szakmai zsűri értékelt. Támogatónknak köszönhetően 130 000 Ft értékű díj került kiosztásra november 23-án a nyertesek között az alkotásokból készült kiállítás megnyitójának helyszínén, a Zoltánfy István Iskolában.

A nyertesek között megtalálhatóak a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Tömörkény István Gimnázium, Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium,  a Gedói Általános Iskola, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, Béke Utcai Általános Iskola, Zoltánfy István Általános Iskolája, Pallavicini Sándor Általános Iskola tanulói, hogy csak néhányat említsünk. Intézményünkből Takács Réka 4. osztályos tanuló 2. helyezést ért el. Szabó Judit Gabriella 7. osztályos tanuló különdíjban részesült.

Különleges megemlékező műsor hatotta meg a meghívott vendégeket és a pályázókat. A deszki iskolában oktató pedagógusok közül öten Zoltánfy tanítványok voltak a Tömörkény István Gimnázium tanulóiként. Személyes élményeik, emlékeik ereje, egy kis időre a jelenbe hozta vissza a Földről már régen „eltávozott” festőművészt.

Ezúton köszönjük meg Deszk Község Önkormányzatának az esemény főtámogatójának a segítséget.

 

 

 

November

 

·         A 3. típusú találkozás - Séta a gyógynövényes kertben

A gyereket ritkán érdekli mi nő ki a Földből. Ha túl nagy kikerülik, ha kicsi átugorják, vagy csak simán letapossák. Maximum, ha megbotlanak benne, vagy ha megszúrja őket, akkor figyelnek fel rá, hogy mivel is ajándékoz meg minket Földanya. Az első reakciójuk talán a bosszankodás, a megtorlás, hiszen hogyan is meri az a növény kizökkenteni az Őket a játékukból.

Ahhoz hogy a gyerekek figyelme a növényekre irányuljon, kész csodára van szükség: hiszen a növények nem hangoskodnak, nem villódznak, nem mozognak, és nem változtatják formájukat, percenkét, mint az elektromos kütyük, vagy a „transzformersz”- játékok.

Ez a csoda talán az iskolai keretek között megszervezett gyógynövénykerti séta lehet, melyet szakavatott, gyógynövényszeretők és gyógynövényhasználók tartanak. Az Ő szeretetük, tudásuk, tapasztalatuk talán vonzóvá teheti ezt a békés, környezetébe beleolvadó érdektelen, néha szúrós, érdes, de legtöbbször élénk, illatos, színpompás, jó szándékú gyógyító fajt: a gyógyNÖVÉNYT.

Október 16.-án kedden délelőtt a második osztállyal Algyőn a Tájházban található gyógynövényes kertben barangoltunk. Nagyszerű nap volt ez egy kiránduláshoz és egy másik faj megismeréséhez.

A Zoltánfy István Általános Iskola keresi a lehetőségeket a tanórán kívüli foglakozások finanszírozására és szervezésére. Ezt a programot is egy együttműködési megállapodás tette lehetővé egy pályázat kapcsán.

Az első találkozásuk alkalmával a gyerekek az ágyások között barangolva leolvashatták a táblákról, hogy melyik gyógynövénynek mi a magyar illetve latin neve, mire használják, mit gyógyít, megfogdoshatták, megszagolhatták, le is téphettek egyeseket. Interaktív séta.

A második találkozás az ízlelőbimbókat célozta meg: tízóraira megkóstolhattak egy kellemes ízű gyógyteakeveréket és hozzá friss fűszerekből helyben készített vajat kenhettek kenyerükre, majd friss zöldségekkel megalkothatták saját szendvicsüket. Interaktív tízórai.

A harmadik típusú találkozás a gyógynövényekkel egy négy állomásos vetélkedőben valósult meg. A gyerekek öt fős csapatokat alkothattak, csapatnevet találhattak ki maguknak. Az állomások egyikén gyógynövény-puzzle-t kellett kirakniuk, a másikon a növények nevei és képét kellett összepárosítaniuk, a harmadikon szárított gyógynövényt (fodormentát) kellett lemorzsolniuk és bezacskózniuk és a negyediknél élő minták alapján kellett az egyedeket felismerni.                          Ezzel valójában az itt megszerzett tudás és tapasztalat ügyességi és gyorsasági játékon keresztül elmélyítésre került. Interaktív játék.

Az algyői kirándulásunk az élményszerzés minden szintjét érintette, minden érzékszervünkre hatott és kellemes emlékeket hagyott bennünk. Remélhetőleg mindenki élvezte ezt a 3. típusú találkozást, még a mi emberi fajunk palántái is.

 

·         Halloween – party

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon, pénteken Halloween party-ra készült az iskola.A 6. osztályosok kezdeményezésére indult el a szervezés, amibe azután a DÖK irányításával bekapcsolódott a többi osztály is.Sok minden történt ezen a délutánon. Volt jelmezverseny, arcfestés – verseny, de aki elég bátor volt, az kipróbálhatta a „Horror – házát” is, vagy faraghatott töklámpást.  A gyerekek előző héten változatos, mutatós plakátokat is készítettek erre a délutánra, így ezeket is kiállítottuk és a diákok szavazhattak, hogy melyik a három a legötletesebb.   Programokat színesítette a büfé GASZTRONÓMIÁJA és a táncparkett FLASZTERE. A gyerekek rengeteg finomságot hoztak otthonról – köszönet érte a szülőknek – és a lányoknak az elmaradhatatlan zsíros kenyérért,Az alsó tagozaton is „party”-val ünnepelték a gyerekek ezt az angolszász hagyományt. Az angolul tanuló harmadik és negyedikes diákokon kívül az első és a második osztályosok is kérték, hogy részt vehessenek a játékos délutánon. A kicsik is lelkesen készültek dekorációval, jelmezekkel, dalok, angol szokások gyűjtésével.Ettünk, ittunk, nevettünk, táncoltunk, versenyeztünk… Jó volt!

Az 5-8. osztályos előadás: „Biztonságos internetezés” címet kapta.  Az internet használata ma már a mindennapok része szinte minden korosztály számára. A mai fiatalok meglepő magabiztossággal mozognak a világhálón, miközben talán eszükbe sem jut, hogy a világháló által nyújtott nagyszerű lehetőségek veszélyeket is rejtenek.  Az előadó az internetezés veszélyeire, a biztonságos használat lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

 

Jó tanácsok, amelyeket az előadáson hallottak a gyerekek, de lehet, hogy az olvasó számára is hasznosak lehet:

: Közösségi oldalakra ne tegyenek fel magukról kihívó, kompromittáló képeket, mert ezekkel visszaélhetnek! Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát! Ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!

:  Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.

: Az ismeretlen feladótól érkezett levél mellékletét ne nyissák meg!

: Online történő bankkártyás fizetésnél győződjenek meg arról, hogy valódi banki honlapon járnak-e!

: Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjon meg!

: Válasszanak biztonságos jelszót, mely legalább 8 karakter, számok és betűk kombinációja!

: Soha ne adjon meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!

: Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

: Rendszeresen frissítse számítógépén az operációs rendszert és az Ön által használt programokat, mobileszközein pedig az alkalmazásokat!

:  Kártékony programok elleni védekezés céljából elengedhetetlen vírusírtó program telepítése és annak rendszeres frissítése!

: Internetes böngészéshez használja a weboldalak előzetes ellenőrzésére szolgáló alkalmazást a böngésző Eszközök fül Beállítások menüpont Biztonság almenü pontjában szereplő lehetőségek aktív beállításával! 

 

·         Két tanulónkat: Tirk Inezt és Szirmai Marcellt beválogatták és így szerepelnek a Szegedi Nemzeti Színház „Valahol Európában” c. produkciójában. Sok - sok próba, tanulás az iskolai feladatok mellett! Reméljük, sikeresen összehangolják és megoldják a feladatot! Gratulálunk mindkettőjüknek!

 

·         Szirmai Marcell 7. osztályos tanulónk a Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett versenyen bejutott a harmadik fordulóba, a döntőbe, melyet Budapesten rendeztek. Összesen 31 versenyző vett részt az országos versenyen.  A döntőre az előzetesen meghirdetettnek megfelelően 2018. november 10-én és 11-én, szombaton és vasárnap, az első világháború befejezésének napjához kapcsolódva, a Nemzeti Színházban, a Kaszás Attila Teremben került sor. Az élő versenybe bejutott versenyzők két verset adtak elő, az elmúlt hetekben beküldött, szabadon választott magyar költeményt és a megjelölt második művet, egy háború/béke költészetéhez kapcsolódó tematikus verset. Emellett mindenkinek levetítették a középdöntős versklipes alkotását. A verseny színvonalát fémjelzi a zsűri összetétele: Bakos-Kiss Gábor színművész, rendező; Kiss László rendező, versrendező; Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, színházi és televíziós producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész; Szabó László kommunikációs szakember, média szakértő. Tanulónk a fantasztikus harmadik helyet érte el ezen a minőségi versenyen, gratulálunk teljesítményéhez!

 

 

Október

·         Terepfutó verseny

Minden alkalmat megragadunk a tanórán kívüli testmozgás lehetőségére. Ebbe a sorba illett a 2018. október 1-jén, az Európai Diáksport Nap keretében tartott túragyaloglás és terepfutó verseny. A futóversenyt a Maros-töltés környezetében került megrendezésre, amivel felhívtuk a figyelmet a természetben való sportolás lehetőségére. A kijelölt erdei pályán minden felsős tanuló nagy lelkesedéssel teljesítette a távot. A pozitív megerősítés elve mentén eredményt is hirdetett a versenyt lebonyolító testnevelő tanár, de mindenki érezte, hogy már csak a részvétellel is mindenki „nyert” valamit.

·         Egészséghét

A településen tartott egészséghét rendezvény sorozatába minden évben bekapcsolódik iskolánk. Ezen a héten minden nap előtérbe kerül valamilyen formában az egészséges életmód és táplálkozás témaköre. Október 3-án, a felsős tanulók által legjobban várt tematikus napot tartottunk. Több éves hagyomány, hogy az osztályok versenybe szállnak egymással és hihetetlen ötletes, kreatív, egyben egészséges ételeket, italokat készítenek.

Így történt ez ezen a délelőttön is. A „szakmai” zsűri (két pedagógus) kóstolhatott ivóleveket, salátákat, gyümölcskompozíciókat, magokból készült egytálételeket, tejalapú italokat, répatortát és sok egyéb finomságot. Az elszánt zsűritagok teljesítették feladatukat és mindent megkóstoltak, hogy fair legyen a verseny és egzakt az értékelés. A feladat teljesítésének végén, azért látszott a lelkes értékelőkön, hogy egy jó gasztroenterológus doktor tudna velük kezdeni egy terápiát.

Az értékelés után vidám hangulatban fogyasztották el egymás alkotásait a gyermekek és elhangzott, hogy nagyon várják már a következő lehetőséget kreativitásuk kiéléséhez.

Az egészséghét rendezvénysorozatába az iskola alsós tanulói is aktívan bekapcsolódtak. Rajzpályázatot hirdettek mind a négy évfolyamon, melynek témája az egészséges életmód volt. Legügyesebb alkotások elkészítői:
1. osztály: Nagy Dóra, Orosz Regina, Vikor Benjamin, Koncz Maja, Rébék- Nagy Benett
2. osztály: Farkas Katinka, Nagy Dávid,Hajnal Kristóf, Simity Anna, Tirk Alíz, Orvos Maja, Révész Boglárka
3. osztály: Papp Lili,Kardos Edina,Kalmár Hanna, Micura Erika.
4. osztály: Révész Anna,Takács Réka, Tirk Inez, Konkoly Kitti, Simity Éva, Horesnyi Hanna

A héten minden nap került zöldség és gyümölcs az asztalra.. A szülők rengeteg egészséges ételt küldtek kóstolónak, gyönyörű gyümölcstál kompozíciókkal lepték meg a tanulókat. Ezen tematikus héten sor került az egészséges életmóddal kapcsolatos filmek megtekintésére és megbeszélésére is. Péntek délután a napköziben is a mozgásé volt a főszerep. A hetet az iskola falain belül a rajzverseny eredményhirdetése zárta.

A település záró eseményén évek óta a Kör-Deszka, ahová az idén sok szülő is elkísérte gyermekét és közösen teljesítették a távot.
Az iskola mellett a család szerepe nagyon fontos az egészséges életmódra való nevelésben, mivel az életmódbeli szokásainkat jórészt otthonról hozzuk.

·         Pályázatok

Iskolánk rengeteg pályázatban vesz részt, mint megálmodó vagy mint együttműködő partner. Ebbe a sorba illik a már az előző számokban említett EFOP-os pályázat az Algyői Tájház szervezésében.

Ennek keretében „Az Írások és képek az I. világháborúról” című előadáson vettek részt október 4-én, Algyőn a 7. évfolyamos tanulók. A látványos és interaktív foglalkozásokon többek között szó volt, az Osztrák-Magyar Monarchia közös hadseregéről és a toborzás érdekességeiről. Meghatározásra került, hogy a világháború a rengeteg emberáldozat és a gépfegyverek miatt kapta a „Nagy háború” elnevezést. Sok érdekes téma került elő, amiről a tankönyvek nem, vagy csak éppen szólnak. Például a Schwarzlose géppuskáról, a vegyi fegyverek szörnyűségéről, a „harmincésfeles” ostromágyúról és az akkor debütáló tankokról is. Megtudhatták a diákok, mi volt a ló harci szerepe a háborúban, miért lettek az iskolákból hadi- és szükségházak, mi a Fahonvéd, a tarhonya miért volt jó hadianyag és a Lindenfeld cukorka miért volt népszerű. A közvetlen megtapasztalásra (ami nagyon fontos pedagógiai módszer) is lehetősége volt a tanulóknak Az előadás szüneteiben levelezőlapokat, kulacsot, fegyvereket foghattak kézbe a diákok, akik nagyon élvezték ezen délelőttöt.

A program tovább folytatódik, nem ez volt az egyetlen alkalom az ismeretszerzés ezen rendkívül hasznos formájára.

 

·         Euroskills Budapest 2018

Szeptember 26-28. között került megrendezésre ez évben Budapesten, a Hungexpo területén a szakmák Európa-bajnoksága, amelyen 39 szakmában Európa legjobb szakmai tanulói vehettek részt. A Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából szeptember 28-án iskolánk 7. osztályos diákjai is testközelből tekinthették meg a fiatal szakemberek munkáit. Fiúk és lányok egyaránt találhattak maguknak érdekes szakmákat. Lehettek egy kis időre kertépítők, szépségápolók, mechatronikusok, szárazépítők, webfejlesztők és még sok olyan tevékenységgel találkozhattak a gyerekek, amellyel a hétköznapokban elvétve. A közelgő pályaválasztást mindenképpen segítik az ilyen rendezvények, hiszen nagyon sok információhoz lehetett hozzájutni a szakmákkal kapcsolatban, sőt a bátrabbak próbára is tehették magukat.

Ugyanebbe a sorba illett a 6. és 8. osztályosok október 4-i, az AGORÁ-ban tett látogatása. A Csongrád Megyei Iparkamara szervezésében egy roppant érdekes, hasznos és izgalmas délelőttöt tölthettünk el. Nem szokványos előadásokat hallgattak a gyerekek, hanem elsősorban hiányszakmákkal ismerkedtek meg. Hatalmas kavalkádja volt ez a különböző szakmáknak. Cukrászat, mezőgazdaság, erdészet, építőipari szakmák, de varrás, fazekaskodás és interaktív gokart is felfért a palettára. Mindent kipróbálhattak, megfoghattak, készíthettek. Frizurát, sminket is kaptak lányaink, de hegesztettek és konyhai polcot is készítettek.

Hasznos, érdekes, figyelemfelkeltő rendezvény volt! Köszönet érte az Iparkamarának és a középiskoláknak! Reméljük jövőre ugyanekkor, ugyanott!

 

·         Rajzpályázat

A Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára, „Az a nehéz az iskolában” címmel meghirdetett rajzpályázatán Révész Anna 4. osztályos tanulónk 3. helyezést ért el. Az oklevelet és a nyereményt szeptember 28-án, egy író-olvasó találkozóval egybekötött ünnepségen vehettük át. Kiállításra került még Kardos Edina, Kulcsár Levente, Kalmár Hanna, Sziveri Roberta, Papp Lili, Ördög Nóra (3. osztályos), Vikor Dániel, Horesnyi Hanna, Konkoly Kitti, Simity Éva, Uti Hanna, Váradi Sára (4. osztályos) tanulók alkotása. Valamennyi tanuló munkáját apró ajándéktárgyakkal jutalmazták a szervezők.

 

 

Szeptember

Huszonegy elsős kezdte meg 2018. szeptember harmadikán nagy menetelését a tanulás folyamatában a Zoltánfy iskolában. A negyedikesek verses, dalos műsora hangolta az apróságokat az iskolai életre.

A kezdeti megilletődöttséget oldotta a gyermekek vidám műsora.

Köszönet a tanítónőnek, szereplőknek és szülőknek. Külön köszönet „Révész apukának” a díszlet erőforrásainak megteremtéséért.

A meghatározott követelmények mellett, rengeteg tanórán kívüli foglalkozásra van lehetősége az iskolába járó nebulóknak. A teljesség igénye nélkül, íme néhány lehetőség: sakkszakkör, énekkar, informatika szakkör, rajz szakkör, természetismeret szakkör, kínai nyelvi foglalkozás, nagyar - matematika előkészítő, pályaorientációs foglalkozások, sportfoglalkozások stb.Az idei tanévben tovább bővül a pályázati együttműködések színtere. A Deszki Művelődési Ház és Könyvtárral tovább folytatódik az „Ismerjük meg!- Élményszerű tanulás” projekt. Ennek keretében informatika, természetismeret és vizuális kultúra tehetséggondozás zajlik.Együttműködési megállapodás köttetett az algyői Gyevikult Kulturális és Művelődési Nonprofit kft-vel. Három fő területen lesz lehetősége a deszki diákoknak nem formális tanulási tevékenységben ismereteiket, készségeiket bővíteni: 

 

 

1.      Földrajz másképp

Cél, a napjainkban egyre kevesebb figyelmet kapó természettudományos ismeretek megalapozása, kibővíse. A g spektrumú egzakt természettudomány közérthető szegmentálása, darabolása a fiatalabb korcsoportok számára. A fizikai, kémiai, biogiai és földrajzi ismeretek vítése és emberközeli, tudás alapú információinak átadása. Az elméleti, interakv, bevezető eadásokat terepen végzett tevékenységek mélyítik el.

 

2.      Történelem másképp

 A program a történelemoktatás személyes és élményszerű feldolgozását kínálja. Témákon keresztül igyekszünk olyan történelmi területeket feldolgozni, ahol a diákok családjain keresztül, lakóhelyük, környezetük eseményeit bevonva személyessé tehetjük a történelemoktatást. Cél a történelem személyes élménnyé tétele (érintettség, személyes és családi történelem kutatása, oralhystori élményszerűségének bemutatása és különleges tárgyi emlékek, tanulmányutak szervezésével) és megszerettetése.

3.      Gyógynövények, fűszernövények

A manap főszereplője a gyógynövény. Az Ezerjófű Egészgvédő Egyesület tagjai mutatják be a növényeket. Algyő egyik vonzóereje az Algyői Tájház és az EzerJóHáz udvarán találha Ezerjó gyógynövény bemutató kert. Ezen helyszínen, a témanap során bbféle formában, tematikával találkozhatnak a gyermekek az adott gyógynövényekkel.

 

Az első két tematikus foglalkozás felsősöknek lesz elérhető, a harmadik alsó tagozatosoknak is. A program két éven keresztül zajlik, így minden gyermekre sor kerül.

 

TOP-5.3.1—16-CS1-2017-00005

„Helyi identitás és kohézió erősítése a Tisza és a Maros közén”

c. pályázat keretében különböző tevékenységekbe kapcsolódnak be diákjaink 

A biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés (bringasuli) és az alapvető KRESZ ismereteinek elsajátítása játékos foglalkozások és ügyességi versenyek keretében.

 

 

Június

·         Iskolánkban évről évre szeretettel fogadjuk május hónapban az óvoda nagycsoportosait, az idén a Katica csoport tett látogatást.  A „kedvcsináló órán” a kezdetben izgulós, megszeppent kicsik nagyon hamar feloldódtak. Jó érzés volt látni az érdeklődő szemeket, ahogy hallgatták a mondókákat és nézték az interaktív táblát, amit ki is próbálhattak. Deákné Bátky Judit az elsős tanítónő, olyan komplex foglalkozást tartott a gyerekeknek, amiben még kicsit ovisok maradhattak, de belecsempészett egy kis matematikát, emlékezetfejlesztést, éneklést és kézműves foglalkozást is. Az érzékenyítés jól sikerült, szeptemberben már nem lesz akkora váltás a gyermekeknek az iskolakezdés.

·         A felső tagozaton megemlékezést tartottunk június 4-ről. Az I. világháború végeztével 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták. A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el. A következmények az egész országot sokkolták, a magyarság tetszhalott állapotba került. Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar ajkú került határainkon kívülre. A megemlékezés nemcsak a nemzeti tragédiáról, de a magyarság összetartozásáról és a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységéről is szólt. A tematikus nap rendezvényét megelőzte a diákok történelmi ismereteinek ez irányú fejlesztése.

·         Június 8-i kirándulás: a deszki felső tagozatos, szerbet tanuló diákok és a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola felsős szerb szekciója közös kiránduláson vett részt Brczán Krisztifor jóvoltából június 8-án Szabadkán és Palicson. A határokon át nyúló közös pályázat eredményeképpen a Szabadkai Tálentum Egyesület tartott barangolást számukra a népzene, néptánc, népszokások és népviseletek világában, majd városnézésen vettek részt, ahol megtekinthették Szabadka nevezetességeit. A végállomás a Palicsi- tó volt, ahol a gyerekek sétahajókázáson vehettek részt és a parkot biciklizhették körbe.

·         A Gedói Általános Iskola, a Szeged-Csanád Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete, valamint a Móra Ferenc Múzeum közösen hirdette meg Varázsecset című csendéletfestő versenyét. A beküldött alkotások alapján a zsűri Sziveri Roberta (2.o), Papp Lili (2.o) és Váradi Sára (3. o.) tanulókat hívta meg a regionális döntőre. Sziveri Roberta 1. helyezést ért el a döntőn. Munkáját a Móra Ferenc Múzeumban állították ki.

·         Böngész levelező csapatverseny olvasásból.  Konkoly Kitti és Tirk Inez országos 4. helyezést, Révész Anna és Simity Éva országos 3. helyezést értek el.
Június 20-án Évi és Anna egy szóbeli fordulón is összemérhetik tudásukat a legjobbakkal  Gödöllőn. Reméljük ott is öregbíteni fogják iskolánk hírnevét!

·         „Számítógépes alapismeretekből 8 tanuló 16 modulra jelentkezett és végzett el sikeresen a tanév során.

·         Az angol próbanyelvvizsgára jelentkezett tanulók közül: három tanuló teljesítette a komplex (írásbeli, szóbeli), két tanuló az írásbeli, egy tanuló pedig a szerb komplex vizsga követelményeit. A kínai próbanyelvvizsgára jelentkezett három tanulónak is sikerült a vizsgája.

http://tr05.info2007.hu/eyJ1IjoiYS5tYXJ0YUBjaXRyb21haWwuaHUiLCJpZCI6IjIwMTgwNTE4MjEzNTM0Ljg1MjJAY2l0cm9tYWlsLmh1In0=
NÉVADÓNKRA EMLÉKEZTÜNK 

Iskolánk névadójára, Zoltánfy István festőművészre emlékeztünk 2018.június 4-én Deszken.

A falu szülötte 30 évvel ezelőtt, fiatalon egy tragikus baleset következtében hagyta itt evilágot.

 Fontos az iskola életében a hagyományok ápolása és a névadónkra való méltó megemlékezés. A SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskola nagy hangsúly fektet a tanórán kívüli tevékenységekre, mely szerves része az oktatás - nevelés folyamatának.

Ebbe a sorba illet egy „efemer” alkotás elkészítése az iskola diákjainak aktív közreműködésével.

„Kis iskola, nagy elképzelések” mottó mentén, nem kevesebb, mint 3000 „iskolatejes” pohárból (50 oszlop és 60 sor) került kirakásra a névadó portréja. A tanulók egy éve készültek a produkcióra, gyűjtötték, mosták, óvták a poharakat. Ezen tevékenység során a környezettudatosság is kiemelt fontosságú lett, az újrahasznosítás lehetőségének egyik színterévé vált ezen tevékenység. 3,5 óra alatt rakták ki a teljes képet rajztanáruk, Ágoston Lóránt vezetésével, majd az egész iskola összes diákjával készült egy a pillanatot megőrző kép. Ezzel véget is ért az alkotás „efemer” élete. A múló pillanatnál, egy fotónál azonban sokkal több volt a projekt. Fantasztikus élmény volt tanároknak, diákoknak együtt tervezni, dolgozni, megvalósítani és közösen örülni az eredménynek.
In memoriam Zoltánfy István 1944-1988.

Június 16-án búcsúztak iskolájuktól a nyolcadikosok. Hetekkel a nagy nap előtt lelkesen készültek nemcsak ők, hanem a búcsúztató hetedikesek is. Az iskolát ez évben is gyönyörűen feldíszítették a felsősök pedagógusaikkal és néhány segítőkész szülővel. Köszönjük ezúton is nekik! Ballagóink körbejárták a díszes termeket, elbúcsúztak társaiktól. Az ünnepség helyszíne a sportcsarnok volt. Az idén rendhagyó színpadi elrendezéssel zajlott az esemény a kísérlet jegyében. Az akusztika javítása mellett, a színpadkép ünnepélyesebbé tétele volt a cél. A visszajelzések alapján sikerült az ötlet. A hetedikesek, az énekkar, a néptáncosok, szerb táncosok, majd a nyolcadikosok néhol vidám, mégis megható búcsúja tette feledhetetlenné az ünnepséget. Igazgató úr egyesével név szerint, egy pár rájuk jellemző mondattal búcsúzott a távozóktól. Az idén alpolgármester úr mondott útravalót a ballagóknak az önkormányzat nevében. Ezt követően díjakat, könyvjutalmakat osztottunk ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó ballagó diákoknak. A Deszk Község Közoktatásáért Közalapítvány az idén is a fő támogatója volt az eseménynek, rendkívüli pénz és tárgybeli adományaival. Köszönet a településüzemeltetési kft és a faluház dolgozóinak is a segítségért és támogatásért.

Deszk Község Közoktatásáért Közalapítvány által alapított „Kiváló tanulmányi munkáért” kitüntetésben részesült: Bakacsi Dorottya;Kimagasló közösségi munkáért” kitüntetésben Bársony Réka; Kiváló sportoló kitüntetésben Szendrényi Benő részesült.  Dr. Ujhelyi István által alapított „Pro Bono Publico” díjat: Szvetlik Zoltán kapta. Könyvjutalomban részesült nyolc éven át végzett tanulmányi munkájáért, magatartásáért, szorgalmáért: Balogh Vanessza, Gombos Noémi, Kócsó Bernadett, Orosz Viktor, Stafinski Petra, Szabó Angéla és Ugrai Andrea. Sportteljesítményéért, illetve versenyeken elért eredményeiért: Tóth Zoltán. Az iskola és a település közösségi életében nyújtott teljesítményéért: Feka Gergő, Görbe Péter, György Csongor, Silló Zénó és Szremkó Zoltán.  Gratulálunk a díjazottaknak! 

·         Nyolcadikos diákjaink továbbtanulása az alábbiak szerint alakult e tanévben:

ISKOLA

 

Gimnázium:

 

 

Szegedi Deák Ferenc Gimnázium (általános)

1 fő

 

 

13 fő

 

 

 

Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola (egészségügy)

3 fő

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola:

(általános, testnevelés)

 

3 fő

Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

(magyar-német kéttanítási nyelvű)

 

1 fő

Makói József Attila Gimnázium (angol, humán, biológia)

3 fő

Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Ferenc Középiskolája (általános gimn. o. és rendészet - közszolgálat

 

2 fő

Szakgimnázium

 

 

Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskola

(informatika, elektronikai technikus)

 

2 fő

 

 

 

12 fő

Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskola (informatika ágazat)

1 fő

Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium (közgazdasági)

1 fő

Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari ésTurisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (turisztika, vendéglátás, turisztika-szakács)

 

 

4 fő

Vedres István Építőipari Szakgimnázium (építészet)

2 fő

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola (képző és iparművészet)

1 fő

Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnázium (ügyvitel-irodai titkár)

1 fő

Szakközépiskola

 

 

Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

1 fő

 

5 fő

Hansági Ferenc Szakképző Iskola (vendéglátás-turisztika-pincér)

1 fő

Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskola (építészet – ács, asztalos, gépészet- központi fűtés és gázhálózat szerelő

3 fő

Rendhagyó módon június 16-án, a ballagási ünnepség után zártuk a 2017/18-as tanévet.

A ballagás és a tanévzáró is alkalmas fórum a számadásra és eredményességének monitoringozására. A sikeres továbbtanulás, próbanyelvvizsgák, ECDL vizsgák, a kitűnő tanulmányi és a versenyeken elért eredmények támasztják alá az elvégzett munkát

Kitűnő eredményt elért tanulóink:

1.osztályból: Balogh Kevin, Lévai-Radics Lujza, Révész Boglárka, Simity Anna, Szabó Kende, Tirk Alíz; 2. osztályból: Kardos Edina, Koncz Olivér, László Benett, Papp Lili, Pocsai Kevin; 3. osztály: Révész Anna, Simity Éva, Takács Réka, Tirk Inez; 4. osztály: Somorjai Márk, Tajti Milán; Szerb iskola: Baranyi Zsombor, Lehotai Gergő, Vikor Máté, Sztán Hermina, Simon Lara, Széll Panna; 6. osztályból: Puskás Balázs és Szabó Judit.

A kitűnők mellett könyvjutalomban részesültek azok a tanulók is, akik jeles eredményt értek el, valamint tanulmányi- és sportversenyeken sikerrel szerepeltek, az iskola, az osztály közösségi életének aktív tagjai voltak a tanév során.

Franczia Péter ásványgyűjtő által 2010-ben alapított „Kis és nagy természetbúvár” díjat ez évben: Tirk Inez 3. osztályos, illetve Szabó Judit 6. osztályos tanuló nyerte el.

 

Május

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil, szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.Ehez a programhoz csatlakozott  inmár két éve  iskolánk is. Április utolsó hetén a fenntarthatósági hét keretében az alsó  tagozat minden  évfolyama kihelyezett természetismereti foglalkozáson vett részt a Füvészkertben, a közvetlen tapasztalás és megismerés jegyében. A felsőtagozaton interdiszciplinális megközelítés jellemezte a hét tanóráit. Földrajz, fizika, biólógia, magyar, rajz órák heti témája mind ezen témakört  érintette. A hetet egy interaktí előadás zárta az aulában,  mely rámutatott , hogy nem csak egy hétig kell ezzel a témával foglalkozni, hanem nagyvalószínűséggel az elkövetkezendő évtizedekben, ne „adj Isten „ évszázadokban is.

Április 24-én a Szegedi Nemzeti Színházban a Félőlény című előadást tekintették meg az alsós tanulók. Egy mesebeli kiserdőben játszódott a történet, ahol még hírét sem hallották a szörnyeknek. A főszereplő Félőlényt nagyon szerették az erdőlakók és ő is szerette az erdőt és lakóit, de legjobban a könyveket kedvelte. Pompás könyvtárának híre eljutott mindenfelé. A főhős elindult, hogy megvédje az erdő lakóit, amelyhez a mesék adtak neki erőt. A történet végén győzött a jó és a mesék szeretete, ami megmentette a főhőst és az erdő lakóit. A jó legyőzte a rosszat, ahogyan illik és kell.

Április 10-én  Sándorfalván a 4. osztályos tanulók:  Tajti Milán és Somorjai Márk helyesírási versenyen vettek részt. Tajti Milán a   II. helyezést ért el.

Április 26-án Szőregen  a Kazinczy versenyen szerepelt Somorjai Márk , Huszta Zsuzsanna. Somorjai Márk területi III. helyezést ért el.

 NyelvÉsz verseny megyei fordulójának eredményei:

Tirk Alíz (1..o.) 18. hely

Tajti Milán 4.o. 10. hely

Somorjai Márk 4.o. 11. helyezést értek el

Április 21-én  Tajti Milán (4.o.) és Tirk Inez (3.o.)  képviselte az iskolát Mórahalmon a megyei helyesírás versenyen. Tirk Inez (3.o.) holtversenyben a második legtöbb pontszámot szerezte.

Tudásbajnokság megyei fordulóján  anyanyelvből és szövegértésből megmérette  magát Tirk Inez, ahol szövegértésből   2. helyezést ért el.

Herman Ottó  természetismereti verseny 2. fordulójába  két  tanuló vett  részt: Takács Réka, Tirk Inez. Tirk Inez  bejutott az országos döntőbe  amit május 27-én rendeznek Budapesten.

Április 25-én   Szegeden  kistérségi matematika versenyen 5 tanuló vett részt :

4.o.: Somorjai Márk (IV.helyezett), Huszta Zsuzsanna (V.), Tajti Milán (VI.)

3.o.: Tirk Inez (II. helyezett-megyei döntőbe jutott ) és Révész Anna

Tirk Inez   a megyei döntőbe középmezőnyben végzett ,amit május 8-án Szentesen rendeztek.

Varázsecset csendéletfestő verseny megyei fordulójára , melyet a Gedói Ált.Iskola szervezett, bejutott iskolánk 3 tanulója: Papp Lili (2.o.) , Sziveri Roberta (2.o.), Váradi Sára (3.o.) .

Kistérségi szépkiejtési verseny: Széll Panna 3.o.  szerb iskolás tanuló 3.helyen végzett.

Május 10-én iskolánk rendezte a Szerb Szépkiejtési Versenyt, ahol 30 tanuló két kategóriában szerepelt Battonyáról, Szőregről és Deszkről. 15 fő 3. és 4. osztályos és szintén 15 fő 5-8. osztályos. Eredmények:

Alsós csoport:

1. Pásztor Dániel 4. o. Deszk

2. Simon Predrág 4. o. Battonya

3. Marosin Bella 3. o. Battonya

3. Pataki Balázs 4. o. Deszk 

Felsős csoport:

1. Dragic Sara 5. o. Deszk

2. Simon Milován 7. o. Battonya

3. Bozóki Gabriella 5. o. Deszk

3. Besenyei Zsófia 5. o. Battonya

  

Az iskola aktív résztvevője az országos szakmai életnek.Ennek egyik szelete  Oktatási Hivatal idén tavasszal másodikalkalommal megrendezett szakmai előadássorozata és szakmai műhely bemutatói. A programok között szerepelt a SZTEJKI Zoltánfy István Ált. Iskola bemutató órája is, melyet Schultz Józsefné tartott az első osztályban: szövegértés, szóalkotás, írásfejlesztés témakörben.

Az érdeklődők pörgős kis órát láthattak sok érdekes feladattal, változatos munkaformában, interaktív feladatokkal megtűzdelve. A mindig nyüzsgő elsős gyerekek, nagyon ügyesen dolgoztak, ki-ki a maga tempójában haladva. Jó volt látni, mennyit fejlődtek az elmúlt hét hónap alatt. A játékos feladatok a felnőtteket is lekötötték, egy percig sem unatkoztak.

 

Éppen hogy lezárult a nyolcadikosok felvételi eljárása, ezzel párhuzamosan már zajlik a hetedikesek felkészítése a továbbtanulásra. A folyamat egy jól felépített rendszerben zajlik a Zoltánfyban évek óta. Az pályaorientációs tanulói és szülői elbeszélgeteések, előadások, üzemlátogatások színezik a programot. A Budapesten megrendezésre kerülő  Szakna Sztár Fesztivál rendszeres vendégei a deszki nebulók. A Magyar Kereskedekmi és Iparkamarával való jó  együttműködés eredménye, hogy ezen lehetőséggel az idén is élhettünk. A hasznosságáról, csak annyit, hogy többen konkrétan megfogalmazódó elképzeléssel tértek haza a továbbtanulásukat illetően.

 

Április

·         Az Zoltánfy Iskola keresi az új utakat az innovációs lehetőségeket. Ebbe a sorba illik a kínai nyelv oktatásának idei bevezetése is. Felvetődhet egy kérdés az olvasóban: Kínai nyelv, ráadásul Deszken? A világ forgását, alakulását nézve, nem is olyan ördögtől való gondolat ez. Jelenleg heti két órában szakkör keretin belül zajlik a tanítás. Az elkövetkezendő években felmenő rendszerben szeretnénk beépíteni a tanrendbe az érdeklődő gyermekek számára kapcsolódó órában ezt a lehetőséget. Várjuk a 2018/19- es tanévben harmadikos és negyedikes évfolyamra járó gyermekek jelentkezését. Motiváló hatású örömhír, hogy három tanulónk, Görbe Péter, Orosz Viktor, Somorjai Márk az YCT (Youth Chinese Test) nyelvvizsga első szintjét sikeresen teljesítette.

 

·         Weöres Sándor vers illusztrációs rajzversenyen vettek részt az 1-4. osztály tanulói. Díjazásban és könyvjutalomban részesült kimagasló alkotásával Süvegh Bianka 1. osztályos és Tirk Inez 3. osztályos tanuló.

 

·         A Kossuth Lajos Általános Iskolában került megrendezésre a területi helyesírás verseny 2.- 3. osztályosok részére.  Iskolánkat a következő tanulók képviselték:

2. osztály: Kardos Edina, 3. osztály: Tirk Inez, Révész Anna, Széll Panna.

A megyei döntőre tovább jutott tanulók: Kardos Edina 2. helyezést ért el a második osztályosok, Tirk Inez pedig 1. helyezést a harmadik osztályosok mezőnyében.

 

·         A 4. osztályos területi helyesírás versenyen, amit a Pallavicini Sándor Általános Iskola rendezett, iskolánkat Somorjai Márk és Tajti Milán képviselte.  A versenyen Tajti Milán 2. helyezést ért el, így továbbjutott a megyei döntőbe.

 

·         Költészet napjának megünneplése kiemelt esemény az iskolai munkatervben. Alkalom ezen jeles nap is arra, hogy a magyar órákon megjelenő magyar irodalom szépsége, megjelenjen  a tanórán kívüli tevékenységekben is.

Minden évben készül az iskola rendhagyó foglalkozásokkal, előadásokkal. Az idén egy különleges lehetőséget kapott a Zoltánfy a Faluháztól. Meghívó érkezett, hogy együtt ünnepeljünk egy irodalmi délelőttön. A beharangozott vendég neve már izgalommal töltötte el a gyermekeket, tanárokat egyaránt. Tóth Péter Lóránt előadóművész, ki magát szerényen csak „vándorló versmondónak” nevezi többször lenyűgözte, elvarázsolta az iskolában és a Faluházban is a nagyérdeműt. Reméltük, hogy így lesz ez most is.

Ezen a délelőttön a csalódás, mely gyorsan érkezik, de nehezen távozik az ember lelkéből, messze elkerülte a kultúra házát. Szenzációs előadással lepte meg ismét közönségét a „vándor”. Szent László nyomába eredt Arany balladáinak segítségével.

Az interaktív előadás megmozgatta a közönséget, lovagi képzés alapjait is elsajátíthatták a színpadra szólított gyermekek. Sajnos gyorsan elrepült e bő egy óra és a „vándor” tovább állt, de amit itt hagyott az örök emlék marad. Köszönjük a Faluháznak a lehetőséget és kérjük, hogy hasonló vándorokat fogadjon be máskor is, mi ott leszünk!

 

·                    Április 11-én kilenc tanulónk mérte össze sakk játéktudását a területi verseny 40 indulójával (29 fiú és 11 lány). A sakk, mint az értelemfejlesztő szabályjátékok egyik fajtája rengeteg lehetőséget rejt magában, amely a gyermek gondolkodását észrevétlenül, játékos formában gazdagítja. Az egyik olyan játék, amely szakértők szerint komplexen fejleszti a gyermek személyiségét. A sakk szabályainak tanulása közben bővül emlékezete, megismeri a figurák tulajdonságait: melyik hogyan léphet, hogyan üthet, megtanul síkban tájékozódni stb. Mindeközben egy sor már tárolt információt kombinál össze, és raktároz újból. E komplex hatás miatt örülünk, hogy vannak szép számmal gyerekek, akik vállalják e komoly játék mélyebb megismerését Iskolában zajló szakkör keretében), sőt megszerzett tudásukat versenyhelyzetben meg is mérettetik. Alsós és felsős kategóriát hirdettek a szervezők, a verseny svájci rendszerű, 5 fordulós és 8 perc játékidős volt. A sorsolásnál 1-8. osztályig bárkivel összekerülhettek a gyerekek (a mi tanulóink 2-6. osztályosok voltak), így nem voltak könnyű helyzetben, de ennek ellenére szép eredmények születtek: felsős lány kategóriában Dobó Viktória (5.o.) 1. helyezést ért el (összetettben is a nagyon előkelő 6. helyen végzett), alsós lány kategóriában: Huszta Zsuzsanna (4. o.) 3. helyet (összetett 22. hely), alsós fiú kategóriában Tajti Milán (4.o.) szintén 3. helyet (összetett 8. hely) szerzett meg. Gratulálunk, és további kitartást kívánunk a helyezetteknek és a verseny többi résztvevőjének is!

·         Április 16-án a felső tagozaton megemlékezést tartottunk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából. 1944. április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása. A népirtás az ország 1944. március 19-i népet megszállásával indult, majd sorra jelentek meg a zsidóellenes rendeletek. A tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.  Az emléknaphoz kötődik a budapesti Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása. Az intézmény alapkövét 2002. december 16-án helyezték el azon a Páva utcai telken, amelyet a Budapesti Zsidó Hitközség bocsátott - az azon lévő, használaton kívüli zsinagógával együtt - a magyar állam rendelkezésére. A hallgatóság az alkalomhoz illő lelkülettel és meghatódással emlékezett e napon az iskolában.

 

Március

Versenyek eredményei:

·         Február 28-án Zoltánfy István Iskola rendezte a térségi szavalóversenyt 1-4. évfolyam számára két korcsoportban.  Népes mezőny gyűlt össze: 1-2. évfolyamon 16 tanuló, 3-4. évfolyamon 15 tanuló mérte össze előadó készségét. A versenyt Vid György igazgató úr nyitotta meg és a harmadikos lányok egy dalcsokorral kedveskedtek a vendégeknek. A zsűri a pártatlanság jegyében került kiválasztásra. Tagjai: Szőnyiné Farkas Erzsébet (tanító), Kószó Aranka (művelődésszervező), Arany Márta (tanító), Széllné Takács Tünde (tanító), Keneseiné Eperjesi Jusztina (drámapedagógus) és Schultz Józsefné (tanító). A Zoltánfy iskolát képviselő tanulók szépen helytálltak a versenyen. Versenyzőink: Farkas Katinka, Lévai-Radics Lujza, Simity Anna, Kardos Edina, Simity Éva, Széll Panna, Baranyi Nóra, Váradi Sára. Ígéretes kis színművészek varázsolták el a zsűrit, megnehezítve ezzel a dolgukat. A verseny végén minden résztvevő kapott egy kis ajándékot és egy emléklapot, a helyezettek pedig oklevélben és könyvjutalomban részesültek. A díjazottak egy szál virággal köszönték meg a zsűri munkáját, azonban Ők ezt egy szép gesztussal a felkészítő tanárok javára átadták.

Helyezettek: 1-2 évfolyam: 1. hely Lévai-Radics Lujza, Deszk 2. hely Török Stefi, Szeged 3. hely Pawlowszki Ádám, Szőreg. 3-4. évfolyam: 1. hely Simity Éva, Deszk, 2. hely Sümeghy Ákos, Szőreg. 3. hely Szabó Marcell Mihály, Sándorfalva. Gratulálunk a nyerteseknek! Ők képviselik a kistérséget a megyei szavalóversenyen Szentesen.

 

·         A Gregor József Általános Iskola 20. alkalommal rendezte meg márc. 6-án és 7-én a tankerületi Móra Ferenc olvasás-és szövegértés versenyt. Iskolából 4 tanuló: Simity Éva, Tirk Inez, Somorjai Márk, Széll Panna vett részt ezen a jeles versenyen, melyen nemcsak a térség, hanem a város számos iskolájának tanulóival mérhették össze a tudásukat. I. kategóriás Kitűnő olvasó címet nyerte el mind a négy tanuló: Tirk Inez 3.o, Simity Éva 3.o, Széll Panna szerb iskola 3.o és Somorjai Márk 4. o.  Ezen belül II. helyezett lett Simity Éva 3.o, Somorjai Márk 4.o tanuló. IV. helyezett lett Széll Panna 3.o szerb iskolás.

 

·         NyelvÉsz levelező verseny iskolai fordulójának eredménye is megérkezett: 5 tanuló tovább jutott a megyei döntőre, amely márc. 23-án Szegeden az Arany János Általános Iskolában kerül megrendezésre. Versenyzőink: Tirk Alíz 1.o, Tirk Inez 3.o, Révész Anna 3.o, Somorjai Márk 4.o, Tajti Milán 4.o tanulók.

 

·         Tudásbajnokság 5. fordulója március 8-án volt, melyen környezetismeret és magyar nyelvtanból Somorjai Márk és Tajti Milán 4.o tanulók, és Tirk Inez 3.osztályos magyar nyelvből  vettek részt.

 

·         Március 6-án az Eötvös József Gimnáziumban sikeres ECDL-vizsgát tett nyolc tanulónk: Balassa Adrienn, Frank Kristóf, Kócsó Bernadett, Nagy Gergő, Novkov Míra, Silló Zénó, Tóth Márk, Vikor Attila.

 

·         Márc. 9-én rendezték meg a XX. Maros Menti Fesztivál vers és prózamondó versenyét a Faluházban. Iskolánkat versmondó kategóriában: Kardos Edina 2.o., Simity Éva 3.o., Váradi Bori 3.o., és Széll Panna 3.o., Bozóki Gabriella 5.o.; Bársony Réka és Szvetlik Zoltán 8.b osztályos tanulók; prózamondás kategóriában: Simity Anna és Lévai Radics Lujza 1.o., Somorjai Márk 4.o. tanulók képviselték. Zsűri tagjai a Szegedi Nemzeti Színház tagjai, ill. újságírók voltak.  Iskolánk tanulói nem értek el helyezést, de a magas szintű szakmai zsűri értékelése biztató és előremutató volt.

 

·         Véget ért a Pangea matematika verseny megyei fordulója, ahol a 3-10. évfolyamosok 1916 tanulója mérte össze tudását, köztük iskolánk 56 diákja. Az országos döntőbe nem sikerült bejutni, de köszönjük a lelkesedést és az eredményeket! A legjobbak: 3. évf.: Dávid Márk, Simity Éva; 4. évf.: Huszta Zsuzsanna, Somorjai Márk; 5. évf.: Frank Krisztián, Dragic Sara, Dobó Viktória, Korom Levente; 6. évf.: Sinkó Ádám, Szabó Judit; 7. évf.: Váradi Bori, Jankó Dávid, Frank Kristóf; 8.évf.: Bakacsi Dorottya,  Ménesi Norbert. 

Események

·      Iskolánkban márc. 5-én  az alsó tagozaton és szerb iskolában, 6-án a felső tagozaton volt a nyílt tanítási nap. Fontos fórum ez, pedagógusnak, szülőnek, gyermeknek egyaránt. Nagyon sok szülő élt ezzel a lehetőséggel ebben az évben is. Betekintést nyerhettek az iskola hétköznapjaiba és az ott folyó oktató nevelő munka menetébe.

Láthatták a gyermekeiket abban a közegben, melyben napi 6-8 órát tölt el. Érzékelhették a pedagógus pálya örömeit és nehézségeit egyaránt. Ugyanebbe a tematikába illeszkedett, hogy Deákné Bátky Judit márc. 01-én külön fogadta az iskolában a leendő első osztályosok szüleit, ahol a tanítónő óráit tekinthették meg.

·      Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által.  A felső tagozaton megemlékeztünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkról, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekről, az ellenállóként mártírhalált halt hősökről.

 

 

·      Márc. 6-án szerb iskolás tanító néni vezetésével könyvtári órán voltak a szerb iskola másodikosai.

·      Márc. 12-én jutalom szerb iskolás gyerekek a Napfény Fürdőbe látogattak jutalomkirándulás keretében. A szervezés lényege, hogy egyéb, a hagyományostól eltérő ösztönzőt kapjanak a gyermekek a tanuláshoz, ezzel is növelve az eredményességet.

„Jutalomkirándulás

Két hónapja azért gyűjtjük a piros pontokat, hogy elmehessünk a negyedik jutalomkirándulásra. 

Hétfőn megérkeztünk az iskolába, és egész nap azon járt a fejünk, hogy mikor megyünk már a fürdőbe. Nem kellett nagyon sokat várni, mert csak négy óránk volt ezen a napon. Megebédeltünk és összeszedtük a cókmókunkat és már mentünk is Szegedre. Leszálltunk a híd lábánál és tíz perc alatt odasétáltunk. Amikor odaértünk, csináltunk pár fotót és kaptunk egy karórát a szekrényhez. Fölmentünk, átöltöztünk és rohantunk is a medencéhez. Egyből mindenki beugrott a vízbe. Egy kis ideig úszkáltunk, játszottunk, utána mentünk a csúszdákhoz. Három óra körül meguzsonnáztunk és visszamentünk egy órát még pancsikolni. Késő délután nagy villámlások közt értünk haza, Deszkre. Nagyon jó közösségi program volt ez.

Nagyon várom már a következő jutalomprogramot!

Pásztor Dániel szerb iskola 4.o.”

 

· Márc. 7-én folytatódott a „tanórán kívüli oktatás-nevelés” programsorozat. A Szegedi Filmharmonikusok a Faluházban adták ez év utolsó koncertjét. Vivaldi, Négy évszak c. zeneművén keresztül mutatták be a vonós hangszereket és varázsoltak el a közönséget.

 

 

FELHÍVÁS

Az első osztályosok beiratkozásának időpontja a 2018/19-es tanévre:

2018. április 12. (csütörtök)

8- 19 h-ig

2018. április 13. (péntek)

8- 18 h-ig

 

       Helye: új iskola, titkárság

            (Móra u. 2.)

Beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

v  az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás eredeti példánya, amely lehet:

 

§  óvodai szakvélemény

§  nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakvélemény

§  sajátos nevelési igényű gyermek esetében szakértői bizottság szakértői véleménye

 

v  gyermek születési anyakönyvi kivonata

v  a gyermek törvényes képviselőjének személyazonosító igazolványa

v  nyilatkozat a gyermek felügyeleti jogának gyakorlásáról

v  a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)

v  gyermek TAJ kártyája, adókártyája

 

 

Február

·         Február 13-án az Eötvös József Gimnáziumban 32 felsős (5.-8. osztály) tanuló méri össze matematikai tudását, logikus gondolkodását a térségi verseny fináléjába. Iskolánkból három tanuló jutott a döntőbe, ahol Szabó Judit 6. o. 4. helyezést, Bársony Réka és Stafinski Petra 8. b osztályos tanulók 5. illetve 7. helyezést értek el.

 

·         Ebben a tanévben is jelentkeztek alsó tagozatos tanulóink a K&H Vigyázz Készpénz! vetélkedőre. A három csapat: Milliárdosok (3.o.Tirk Inez, Konkoly Kitti, Uti Hanna, Simity Éva, Vikor Attila ),  Okoskák (3.o.Takács Réka, Révész Anna, Váradi Sári, Zsurkán Zoé Flóra, Dávid Márk), Pénzgyűjtők (4.o.Tajti Milán, Somorjai Márk, Huszta Zsuzsanna, Tóth Ákos, Balogh Kira).  A verseny célja, hogy a gyerekek a korosztályuknak megfelelő játékos feladatokon keresztül a megadott ismeretanyagot elsajátítsák, így a pénzhez való hozzáállásuk, gondolkodásmódjuk fejlődjön, hozzásegítve őket ahhoz, hogy felnőttként majd okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.  A versenynek emellett minden évben van egy kiemelt témája: idén elsősorban a digitalizáció és az online vásárlás tematikája köré szerveződnek a feladatok. A 2. fordulóba továbbjutott a Pénzgyűjtők csapata.

 

·         Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Alapítvány ebben a tanévben is meghirdette Curie Matematika Emlékversenyt, amelyre két tanuló jelentkezett: Tirk Inez,  Simity  Éva.  Három fordulón keresztül kiemelkedő eredményt értek el, és bejutottak a szegedi területi döntőbe, amit február 2-án rendeztek Szegeden a Gedói Általános Iskolában. A népes mezőnyben helyezést ugyan nem értek el, de nagyon szépen teljesített mindkét leányzó.

 

·         2018. január 10-én a harmadik osztályosok rendhagyó órán vettek részt Szegeden a Fekete házban. „Ahol úrikisasszonyok élnek” címmel a Móra Ferenc Múzeum állandó kiállításának keretében várostörténeti és enteriőr kiállítást tekintettek meg.  Szunyog Erzsébet kolléganő megismertette a gyerekeket a korabeli bútorokat, festményeket, szőnyegeket. A kiállított tárgyakon és a hozzájuk tartozó érdekes történeteken keresztül betekintést nyertek a XIX. század polgári életébe. Ezután megnézték Dél-Alföld legismertebb és az ország negyedik legnagyobb templomát, Szeged jelképét, a neoromán stílusú Fogadalmi Templomot. Útközben megálltak a jelentősebb köztéri szobroknál is, hol egy kis előadást hallhattak a megformázott hírességekről. Sok érdekes és új ismerettel, élménnyel gazdagodva tértek vissza az iskolába.

 

·         Február 16-án, szombaton iskolánk 6 tanulója részt vett az Agórában rendezett regionális mesegyűrűn. Nagy volt az érdeklődés a mesemondás iránt. Közel 200 tanuló versengett a legjobb mesemondó címért. Gratulálunk: Farkas Katinka 1.o. Lévai-Radics Lujza 1.o Simity Anna 1.0. Simity Éva 3.o. Konkoly Kitti 3.o. Révész Anna 3.o tanulóknak a szerepléséért. Tanulóinkra nagyon büszkék vagyunk, mert ügyesen, talpraesetten mondták el a meséiket.

 

·         Az idei tanévtől ismét lehetőséget teremtett iskolánk, hogy zeneoktatásban részesüljenek tanulóink. A Lieto Alapfokú Művészeti Iskola félévi zongoravizsgájára 2018. január 19-én került sor, ahol a gyerekek bemutatták, hogy mit tanultak a félév során.  Tanáraik: Simon Bálint és Túri Péter.

  

·         Kultúra napja

Iskolánkban is megünnepeltük a magyar kultúra napját január 23-án. A művészet különböző ágaival ünnepeltünk. Prózai előadás ismertette ezen nap jelentőségét az egybegyűltekkel. Versek, énekek és egy kis könnyűzenei koncert színesítette az előadást. A tanulók nagy figyelemmel, érdeklődéssel követték a műsort.

 

·         Január 27-e nemzetközi holokauszt emléknap. Hagyományosan iskolánk minden évben megemlékezik a huszadik század egyik legszörnyűbb eseményéről, az „egészben elégő áldozat” napján.  Felső tagozatosok számára tanórán kívüli tevékenység formájában előadást tartottak 8. osztályos tanulóink. A jól megválogatott prózai előadás, versek, idézetek nagy hatással voltak a fiatalokra.  A méltóságteljes csend, amely a műsor alatt uralkodott, jelezte, hogy átért az üzenet minden gyermekhez.

 

·         Színház Arany-óra

Január 29-én délután a szegedi Nagyszínházban rendhagyó irodalomórán vettek részt felső tagozatos tanulóink közül az érdeklődők.  A gyönyörű környezetben Arany János balladáié volt a főszerep. Az előadás látványos volt, a balladákat ének változatban zenei kísérettel adták elő, közben a kivetítőn az irodalmi alkotásokkal összefüggő rajzokat láthattak a nézők. A legnagyobb örömet az adta, amikor „A walesi bárdok” című ballada felcsendült, hiszen ezt az általános iskolások is ismerik, sőt, meg lehet kockáztatni, tudják. Külön öröm az, hogy a 86 felsős tanulógárdából 24-en voltak kíváncsiak a rendhagyó Arany-órára. Külön köszönet Stadlerné Évának, aki kedvezményes, 100 Ft-os belépőjegyeket ajánlott iskolásainknak.

 

·         I. félév eredményei röviden:

Január hónap az első félév lezárását is jelenti egy oktatási intézményben.

176 gyermek kapott értesítőt teljesítményéről. Egy kis statisztikai adat a félév lezárásáról. Kitűnő tanulók alsó tagozaton 18 fő, szerb iskola 3 fő, felső tagozat 2 fő.

Bukás felső tagozaton volt, 4 fő. Megtörténtek a központi írásbeli felvételik, a 30 nyolcadikosból 26-an írtak magyarból és matematikából. Három pedagógus jelenleg minősítő eljárás alatt áll, PED II fokozat elérése a cél.Az intézmény ebben a naptári évben mind vezetői, mind intézményi tanfelügyeleti ellenőrzésre kerül, ennek folyamata is zajlik.

 

·         Szt. Száva ünnepe

A hagyományokhoz híven 2018. január 27.-én megünnepeltük Szent Száva ünnepét.  Az ünnepség a szerb templomban istentisztelettel kezdődött, majd az iskolások segítségével, ahogy minden évben, a lobogókat és a Szent Szávát ábrázoló ikont átvitelre került a Szent Száva’ Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központ nagytermébe. Szvetomir atya ünnepélyes megnyitó beszéde után helyi szerb óvodások szavalatait, valamint a szőregi iskolások énekprodukcióját és a helyi alsó szerb tagozatosok verseit és prózai előadásit hallgathatta meg az összegyűlt közönség. Az ünnep házigazdája ’komája’ ebben az évben a nagycsoportos Fridmann Ruven volt, aki szülei, nagyszülei segítségével hozzájárult az ünnepi kellékek a búza (kolyívó) és a kalács elkészítéséhez. A szereplő gyerekek produkcióját csokival díjazta az egyházközösség vezetősége.

 

Iskolai farsang az alsó tagozatos osztályokban

Az idei farsangi mulatság is sok örömet, és nevetést hozott az alsó tagozatos csimotáknak.

Érkezésünkkor már reményteljesen, izgulva álltak kígyózó sorokban a „régi” iskola lépcsőjén várva, hogy egyesével, vagy kisebb-nagyobb csapatokban bemutathassák a jobbnál jobb, általuk, vagy szorgos, kreatív szüleik segítségével elkészített jelmezeiket.

A tavalyihoz hasonlóan idén is láthattunk balerinákat, spanyol táncos lányokat, de a sort tarkító cowboyok, és kommandósok mesehősökkel, szuperhősökkel kiegészülve Minionnal, Elzával, boszorkányokkal és zombikkal egészen érdekes kavalkádot varázsolt a kíváncsi tekintetek elé. Velünk voltak házi kedvenceink is, a cicák, kutyusok, mókusok.

A maskarákat az iskolai hagyományokhoz híven Széllné Takács Tünde, örökös tanító néni konferálta fel sokéves rutinjával. Az időből még egy-egy villám-interjúra is jutott, így Tünde tanító néninek sikerült minden, torokban „ragadt” gombócot eltűntetni az izguló gyerekekben. Szellemes kommentárjai mosolyt csaltak még az izgulós orcákra is. A több körös, tapssal kísért felvonulást Prónai Mónika tanító néni „videó-diszkója” követte, mely rögtön a vászon elé vonzotta a mozogni, táncolni vágyókat.

Az éhes szájakat, és bendőket a  szülők által előkészített szendvicsek, és üdítők terülj-terülj asztalkája várta Áldozatos munkájukért ezúton szeretnénk köszönetet mondani!

A gyors felfrissülés után most is játékos, zenés vetélkedők sora biztosította a jó, és vidám hangulatot. Volt itt lufi durrogtatás, lekváros fánk evő verseny, no meg toalett papír ügyességi körbe tekerő vetélkedő is. Móka, kacagás zaja harsogta túl Schultzné Klárika tanárnő instrukcióit, aki idén stüszi vadásznak öltözve vezényelte le a délutánt kettő és négy óra között.

Ezután örömtánc, disco következett, mely hatásos levezetője volt az eseményekkel, és élményekkel teli, farsangi kavalkádnak.

                                             Egy szülő

 

Január

·         Településünkön hosszú évekre visszanyúló hagyománya van az adventi időszak eseményeinek. Falumikulás, gyertyagyújtás színezi a várakozás idejét. Ennek a sorozatnak a lezárása mindig egy nagyszabású karácsonyi műsor a sportcsarnokban.

 

Tanórán kívüli foglalkozás egyik helyszíne volt december 18-án a Belvárosi Mozi, ahol a  szerb iskolások megtekintették a „Mikulást karácsonyra” című filmet. A látogatás egy jutalomprogram volt, melyen azok a tanulók vehetnek részt, akik az előre meghatározott szempontok szerint tanulmányi és közösségi munkájukkal kiérdemelték azt. A film igazi családi karácsonyi hangulatot közvetített. Az Andersen család feje szeretne egy csodás karácsonyt varázsolni három gyermekének. Régi szokásához híven idén is Mikulás ruhát ölt, hogy karácsonyi hangulatot teremtsen családja körében, ám ezt felesége nem nézi jó szemmel. Egy apró baleset folytán a családfő összetalálkozik az igazi Télapóval, akivel különös tervet eszelnek ki. Helyet cserélnek, így az Andersen gyerekek találkozhatnak az igazi Mikulással. A humoros, de egyben megható történet nagyon tetszett a diákoknak. Motivációnak tökéletes volt és remélhetőleg egyre többen érdemlik ki tevékenységükkel az ilyen programokon való részvételt.

 

·         A Zoltánfy Iskola nyitott környezetére és széleskörű partner kapcsolatokat ápol rendszeresen. Ennek egyik színtere volt a szerb iskolások Mikulás ünnepsége, ahol a szegedi, az újszentiváni és a helyi óvodásokkal együtt versekkel, dalokkal várták december 19-én a Nagyszakállút. A gyönyörű versekért cserébe a pedagógusok saját kezűleg készített és a Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat által felajánlott ajándékokkal lepték meg a gyerekeket. Ugyan ennek a téli ünnepségsorozatnak a része a január 5-én megtartott szerb ortodox karácsony A „magyar” új év első hete ezen esemény ünneplésével kezdődött. A tanulók aktív résztvevői voltak már az előkészületeknek is. A versek, dalok kiválasztásában és a nemzetiségre jellemző ételek elkészítésében is aktív szerepet vállaltak. A hagyományokat felelevenítve, a gyerekek közreműködésével, játékos formában megelevenedett a szerb szenteste és a karácsonyi események sora. Ismét vendégeink voltak a magyar óvoda nagycsoportosai, hogy megismerjék a település szerb hagyományainak egy részét.

Január 7-én a Faluházban szerepeltek versekkel, dalokkal és néptánccal a karácsonyi műsorban a szerb iskola tanulói. Itt nincs még vége az ünnepléssorozatnak, a téli időszak végén Szent Száváról, az iskolák védőszentjéről emlékeznek meg a diákok.

 

·         Radics Lujza első osztályos tanuló 1. helyen végzett a területi szavalóversenyen, Sándorfalván. December 7-én ő képviselte  1- 2. osztályos korosztályt Szentesen a megyei szavalóversenyen, ahol nagyon ügyesen mesélt.

 

December

Hamarosan lehet jelentkezni a szintén ingyenes Pangea matematika versenyre. Reméljük arra is lesznek gondolkodni szerető jelentkezők!

·         A SZTEJKI Eötvös József Gimnázium 24. alkalommal meghirdetett William Blake Angol Nyelvi Szépkiejtési Versenyén a 32 általános iskolás indulóból a legjobb 9-be bejutott Bársony Réka.

 

·         A Kossuth Lajos Általános Iskola által az 5-6. évfolyam számára meghirdetett angol on-line versenyen Rácz Orsolya I. helyezést ért el.

A makói József Attila Gimnázium angol nyelvi vetélkedőjén 7. és 8. évfolyamosok vehettek részt, ismerkedve az iskola elvárásaival is. Az Országos Angol Nyelvi és a Kosáry Domokos Országos Történelem Verseny iskolai fordulói is megrendezésre kerültek a 7.-8. évfolyamosok részére. A továbbjutásról a későbbiekben értesülnek a tanulók.

 

·         November 20: mesemondó verseny iskolai forduló. Tét: bejutás a területi versenyre. Nagy volt a lelkesedés, sokan próbálkoztak, hiszen az őszi szünetben több idő jutott a mesék tanulására. 1-2.osztályból    Lévai-Radics Lujza és Gyorgyev Dávor, 3-4 osztályból: Simity Éva és Konkoly Kitti bizonyult a legjobbnak és képviselték iskolánkat a térségi területi versenyen, Sándorfalván. Tanítványaink nagyon szépen helytálltak Lévai-Radics Lujza 1. o. tanuló  az első helyen végzett és a másik korcsoportban Simity Éva 3. o. tanuló szintén első lett, így képviselik a térséget Szentesen a megyei mesemondó versenyen.

 

·         Simity Éva 3. osztályos tanuló nov. 29-én a térségi mesemondó versenyen, melyet Sándorfalván rendeztek, első helyezést ért el. A megyei fordulóra dec. 7-én kerül sor Szentesen.
Simity Éva nov. 30-án a tankerületi verses mesemondó versenyen Domaszéken szintén első helyezést ért el.

·         A verses mesemondás új próbálkozás iskolánkban, eddig nem rendeztünk iskolai fordulót, de ebben a tanévben megszólítottuk tanulóinkat ebben a nem könnyű műfajban is. A legjobbak Domaszéken a regionális döntőben képviselték iskolánkat.

1-2.osztályból Simity Anna és Farkas Katinka, 3-4 osztályból Szabó Kata, Simity Éva és Széll Panna.

Mondhatjuk, hogy aranyos hetünk volt: az első korcsoportból Farkas Katinka 1.o. tanuló, a másik korcsoportból Simity Éva 3. o. tanuló szintén az első helyen végzett. Nagyon büszkék voltunk tanulóinkra, mert ilyen év már régen volt, hogy mindkét kategóriában első helyet hozzunk el. Köszönjük a szülőknek a támogatást, az utazásban nyújtott segítséget!

·         „Szépíró verseny a kézzel írás jegyében” versenyünk már hagyománynak számít, iskolánkban több éve megrendezzük a szépíró verseny iskolai fordulóját. A verseny célja: az igényes kézzel írás népszerűsítése. Minden osztályban szöveg másolásával lehetett erre a versenyre jelentkezni. A beérkezett munkákból a zsűri kiválasztotta korcsoportonként a legszebbeket. Az elbírálás során figyelembe vett szempontok:
 a teljes szöveg összképe, elrendezése; a szövegsorok harmóniája; a betűk egyenletessége; tévesztés, helyesírási hibák, szöveghiány. Eredmények
:  1.osztály  1. hely Révész Boglárka, 2. hely Simity Anna,    Tirk Alíz, 3. hely Nagy Dávid. 2. osztály: 1. hely Sziveri Roberta, 2. hely Kardos Edina, 3. hely Lovász Viktória,  Sztán Hermina. 3. osztály 1. hely Révész Anna,    Simity Éva,  2. hely Tirk Inez,   Széll Panna,  3. hely Váradi Sára,   Konkoly Kitti, 4. osztály      1. hely Szabó Kata, 2. hely Balogh Kira,  3. hely Somorjai Márk, Pásztor Dániel. Dicséretben részesült: 1.o. Marócsik Erzsébet, 2. o Kulcsár Levente, 3.o. SzokolyBarnabás, Horesnyi Hanna, Márki Botond, 4. o. Süvegh Dávid, Dávid Gergő, Schmidt Balázs.

 

·         Novemberben rendeztük meg a felső tagozatos diákjainknak az ez évi ping-pong házi bajnokságot. 13 tanuló vett részt a 2 fordulós versenyen, ahol összesen 21 meccset bonyolítottunk le.  I. hely:  Mészáros Dominik,  II. hely:  Dragity Sara, III. hely:  Kukucska András,  Frank Kristóf.

 

 

A versenyzőknek és felkészítő pedagógusoknak gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 

Téli szünet:    2017. december 27 - 2018. január 2-ig tart.

Szünet utáni első tanítási nap:  2018. január 3. (szerda)

Odakint hó hull, idebent csend ül.
Az áhítatban pici harang csendül.
Egy angyal csendben a fa mellé repül,
a szeretetet hozta nekünk ünnepül.
Békés karácsonyt!

Az iskola tanulói és dolgozói mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánnak!


November

·         Zoltánfy-nap: A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Zoltánfy István Általános Iskolája (Deszk) immár 17. éve ünnepli meg a festészet napját és egyben méltósággal emlékezik meg fiatalon elhunyt névadójáról, a nemzetközileg jegyzett festőművészről, ki Deszken született és Szegeden alkotott. Ezen esemény kapcsán az intézmény képzőművészeti alkotói pályázatot hirdet meg minden évben 3 korcsoportban országhatáron belül és immár három éve azon túl is. A beérkező alkotások számának növekedése és az alkotások művészi minőségének fejlődése a kezdeményezés életképességét bizonyítja. Ezen évekre visszanyúló hagyomány nem titkolt célja, hogy az alkotás örömét és a művészetek, mint elvontabb kifejezésmódnak a meghatározó szerepét hangsúlyozza. Szegedi Tankerületünkből számos általános és középiskola vett részt az idei kiíráson, de érkeztek művek a határon túl élő magyar diákoktól is, Szlovákiából és Szerbiából. Az idén  „A mozgás” volt a téma, és „Az egyetlen állandó a változás maga” (Hérakleitosz) volt a mottója a kiírásnak. Kétszáz feletti alkotással érkezett a pályázatra, melyet szakmai zsűri értékelt. Támogatónknak köszönhetően értékes díjak kerültek kiosztásra október 18-án a nyertesek között az alkotásokból készült kiállítás megnyitójának helyszínén, a Zoltánfy István Iskolában. A nyertesek között megtalálható a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a Gedói Általános Iskola, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, az algyői Fehér Ignác, a szlovákiai Nagymegyer Általános Iskolájának diákjai, valamint a deszki iskola fiatal alkotói: 1.-4. korcsoport: Papp Lili és Simity Éva 2. hely;  5.-8. korcsoport: Dragic Sara és Dél Noel szintén 2. helyezést értek el. Különdíjban: Simon Lara részesült.

A rendezvény kiemelt támogatója Deszk Község Önkormányzata, ezúton mondunk köszönetet a közel 80 ezer forintos anyagi támogatásért.

  

·         A tanórán kívüli tevékenységek, melyek szerepét az oktatási folyamatban nagyon fontosnak tartja az intézmény, ebben a hónapban is hangsúlyt kaptak.

Októberben a felső tagozatos diákok a szegedi Móra Ferenc Múzeum különleges plakátkiállítását, a PlakArt-ot tekintették meg. A kiállításon a millenniumi rendezvényektől kezdve egészen 1956-ig láthatóak falragaszok az adott korok lenyomataiként. A érdeklődő tanulók megtekintették Móra Ferenc emlékszobáját is, ahol az író múzeumi gyűjtő és közművelődési munkásságát nézhették meg. A kiállító terem egyik felében Móra Ferenc dolgozószobájának bútorait és tárgyait, néprajzi gyűjtőmunkájára emlékezve pedig édesanyja menyasszonyi ládáját láthattuk. A Páratlanok - A szegedi papucs története című tárlaton kiderült számunkra, miért is voltak a lábbelik páratlanok, hogyan hordták őket, milyen szokások kapcsolódtak hozzájuk. Betekinthettek egy papucskészítő műhelybe is, a bátrabbak pedig maguk is papucsot és népi viseletet ölthettek.

 Ebbe a sorba illik, a kormányhivatal Rákóczi téri épületében lévő SZOCIALISTA KÖZIGAZGATÁS, SZOVJET TÍPUSÚ TANÁCSRENDSZER elnevezésű kiállítása.

A kiállítás megnevezése első hallásra egy kicsit komolynak tűnhet az olvasó számára és kétségei támadhatnak, hogy egy 8 osztályos általános iskolás gyermek mit is foghat ebből az egészből fel.

A tárlat bemutatja, hogy a Magyarország szovjet megszállása (1944–1945) után kiépített kommunista diktatúra fokozatosan felszámolta hazánkban a politikai és a gazdasági élet szabadságát, valamint korlátozta az alapvető polgári jogok gyakorlását. Ezzel párhuzamosan átalakításra került a magyar alkotmányos szerkezet és a közigazgatás. 

A kiállítás természetesen Csongrád megyére fokuszál – amelyet a helyi párt- és a megyei tanácsvezetés „keményvonalassága”, hajlíthatatlansága és diktatórikus jellege miatt az 1970-es években hatalmon lévő kambodzsai kommunista diktátor után Pol Pot megyének neveztek el.

Ezen téma nehezen emészthető korunk felnőttjének is, hát még egy 14 éves gyermeknek. A tárlatvezető színvonalas előadása, a korhűen berendezett kiállító terem hangulata, a Lenin szobor, a Komócsin klán fotói, a „vörös” telefon (stb) és tulajdonképpen a hely szelleme (ténylegesen ebben az épületben volt a „párt „székhelye) megérintette a deszki tanulókat és kísérő tanárokat egyaránt. Kérdések sokasága fogalmazódott meg a tanulókban a látogatást követően, értették is meg nem is a bemutatott történelmi kor szellemiségét Ez így van rendben!

A tanórán kívüli tevékenység ezzel maximálisan elérte célját, mely egy gondolkozó kérdezni akaró és azt bátran felvállaló fiatal nemzedék kinevelése.

·         Az évek óta bevezetett, a továbbtanulás eredményességét megteremtő intézményi stratégia az idén is támogatja végzős diákjainkat. Szakértők segítették egyéni beszélgetésekkel október hónapban a gyerekeket abban, hogy pontosítsák elképzeléseiket. Előadásokon a szülők és tanulók egyaránt hasznos és új tudnivalókat kaptak. A makói és szegedi oktatási intézmények képviselői látogatják folyamatosan iskolánkat. A gyerekek már több középiskola nyílt napjára látogattak el, így ízelítőt kaptak az ottani iskola életéből. A napokban kell eldönteniük, melyik iskolában szeretnék megírni a központi felvételi feladatsorokat magyarból és matematikából. November 17-én, azaz a cikk írásával egy időben látogatnak el tanulóink a „Találd ki magad!” pályaválasztási napok rendezvénysorozatára Szegedre, mely szintén ezen folyamatot segíti.

  

Október

·         Megállapítható, hogy sajnos sok gyásznap van a magyar történelemben. Ezek egyikére emlékeztünk október 6-án a felső tagozaton.  Az 1849-ben Pesten kivégzett gr. Batthyány Lajos miniszterelnökről, valamint az Aradon kivégzett 13 tábornokról 7. és 8. évfolyamos tanulók tartottak előadást. Fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy ezen dicstelen véget egy dicsőséges forradalom előzte meg. Alkalmak ezek a tanórán kívüli foglalkozások az emlékezésen kívül arra is, hogy az oktatómunka nevelő hatása is jobban előkerüljön. Alsó tagozaton sem maradt el a megemlékezés. A kisebbeknél a száraz történelmi tények helyett még elég az „érzékenyítés”. Mélyebb összefüggések helyett, elég azt tudatosítani, hogy vannak emberek, akik akár életüket is képesek feláldozni egy igaz ügyért és a hazáért.

  

·         Az egészséghét rendezvényei Deszk településen október 22-29. között zajlottak. Mint minden évben, természetesen az iskola is csatlakozott e nagyszerű kezdeményezéshez. Az intézmény egészségnevelési programjába szervesen beillik a tematikus hét megrendezése. Mind az alsó, mind a felső tagozaton, egész héten az egészséges táplálkozás és egészséges életmód körül zajlottak az események. Rendhagyó tanórák és rendhagyó szabadidős tevékenységek szerepeltek a palettán. A hét utolsó napja koronázta meg az egész heti „egészséges életet”. Alsó tagozaton sorversennyel zárult a délután, felső tagozaton az egyéni kreációk versengésével. A szülők segítségének köszönhetően mindkét helyszínen rengeteg egészséges étel, ital, gyönyörű gyümölcskompozíciók, zöldségtálak és sütemények kerültek az asztalra. A gyermekek kiélhették és ki is használták kreativitásukat. Volt itt gyümisüni, ”Minden mentes répatorta”, „Tökös tál”, „Tökös batyu”, „I love Deszk-tál”…,Gordon Ramsey az utolsó pillanatban lemondta a meghívást zsűrizésre, így a helyi neves gasztronómusokra maradt a feladat. A zsűri elnöksége az ínyencként ismert Leslie King, és George Weed volt. Vidám hangulatban zárult az iskolai egészséghét. Az iskola mellett a család szerepe nagyon fontos az egészséges életmódra való nevelésben, mivel az életmódbeli szokásainkat jórészt otthonról hozzuk. Az egészséges életmódra felnőtt korban nehezebb áttérni, mint fiatalon. Közös a munka!

 

·         Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján  ünnepeljük a Magyar Mese Napját. Benedek Elek jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk ebből a sok színben pompázó világból.  Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője, és az első színpadi mesemondónk is. Ennek elismeréseképpen a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, az Ő tiszteletére ünnepeljük születése napján a meséinket, mesemondóinkat és mesegyűjtőinket. Mi is rá emlékeztünk a Faluház mozi termében, ahol Tóth Erzsébet meseválogatásait nézte meg az egész iskola szeptember 29-én immáron második alkalommal. „Erzsike néni” nemcsak meséket válogatott, hanem minden korosztály számára feladatlapot is készített, amit értékelt is. Ezúton köszönjük a fáradságos munkát, és a tanulságos meseválogatást.

 

·         A zenei nevelésnek nem csak a tanórákra kell korlátozódnia, ki kell ezt egészíteni szabadidős és egyéni tevékenységgel is. Iskolánkban az idei évtől, mint azt az olvasó már biztosan tudja, zongoraoktatás indult az érdeklődő gyermekek részére. Ezt egészíti ki az iskola vezetése egyéb zenei rendezvények szervezésével.

Ebbe a sorba illik egy filharmóniai koncertsorozat szervezése is. A három előadásból álló sorozatot Deszk település önkormányzata 120 ezer forinttal támogatja, mely komoly lehetőség a gyermekek számára. Így egy-egy előadás mindösszesen 230 Ft- ba kerül az érdeklődő tanulónak. Örömteli, hogy a szülők is egyöntetűen melléálltak a kezdeményezésnek és teljes létszámmal élnek a lehetőséggel.

  

Szeptember

Szeptember elsején eldördült a startpisztoly és elkezdődött a 2017/18-as tanév. A negyedik osztályosok rendhagyó műsorral köszöntötték az új tanévet és a megilletődött elsősöket. A verssel, tánccal, zenével fűszerezett műsort nagy figyelemmel és érdeklődéssel tekintette meg a közönség, ami jelzi a produkció minőségét. Hagyományokhoz híven a megnyitón kis ajándékkal kedveskedtek a „nagyok” az új jövevényeknek ezzel is segítve az első lépéseket az egész életen át való tanulás útján.

Az első órák minden évfolyamon ráhangolódással, osztályfőnöki órákkal kezdődtek.

Előző számban már tájékoztattam az olvasót, hogy az infrastrukturális fejlesztésen felül pedagógiai innováció is indul ebben az új tanévben. A LIETO művészeti iskola 20 tanulóval kezdi októberben Deszken a munkát, míg kínai nyelv tanulására 8 tanuló jelentkezett. Itt hívom fel a figyelmet, októberig még mindkét programot el lehet kezdeni.

Az új tanév kiemelkedő feladata minden évben a nyolcadik osztályosok továbbtanulásának sikeres véghezvitele. Ennek első lépése, hogy megkezdődnek az egyéni pályaorientációs beszélgetések és megtörtént az első nyolcadikos szülői értekezlet, melyen Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola főigazgatója: Dr Gera Tibor úr tartott egy igen teljes körű és hasznos általános tájékoztatót ebben a témában. Külön öröm, hogy a szülők szinte teljes létszámban részt vettek ezen a fórumon. A továbbtanulásra való felkészítés iskolánkban egy évek óta jól és eredményesen működő koncepció mentén zajlik, mely már hetedik osztályban tematikusan elkezdődött.

Iskolánk 2000-ben vette fel a deszki születésű Zoltánfy István festőművész nevét. Minden évben a festészet nap alkalmával emlékezünk meg névadónkról. Immár tíz éve ennek kapcsán alkotói pályázatot hirdet meg intézményünk, melynek eredményhirdetése a festészet napján ünnepélyes keretek között egy kiállítással egybekötve történik. Az idei kiírás fővédnöke és támogatója, mint minden évben Deszk Község Önkormányzata, melyet ezúton is megköszönünk.

A felhívás eljutott minden szegedi általános és középiskolába és a külföldi partnerekhez. Szeretnénk azonban, ha a Deszken élő és nem a Zoltánfyba járó általános iskolások illetve a már középiskolába járó volt diákok is készítenének alkotásokat.

 

A deszki SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskola immár 15-dik alkalommal képzőművészeti pályázatot hirdet, a Magyar Festészet Napja alkalmából, amelynek témája:

 

„ A MOZGÁS”
„Az egyetlen állandó a változás maga” (Hérakleitosz)

Környezetünk folyamatos átalakuláson megy át. Mozognak az élő és élettelen dolgok.  Futnak, repülnek, úsznak, kúsznak, rezegnek, lebegnek, leesnek, keringenek, forognak és még számtalan módon változtatják helyüket, helyzetüket, alakjukat.  Szeretnénk segíteni az alkotás szabadságát, ezért többféle technikával is készülhetnek a pályamunkák.

-Rajz, különböző sokszorosító grafikai eljárások, festmény, kollázs, vegyes technikák

-Fotó,

-Mobil (szobor)

-Készülhetnek alkotások videó, stop-motion, vagy más animációs technikával is. Ennek időtartama nem haladhatja meg az 1 percet. Digitalizált változatát ajánlott a http://www.mammutmail.com/ nagy fájlok küldésére alkalmas oldalra feltölteni, de eljuttathatják más adathordozón is iskolánk címére.

Az alábbi e-mail címre küldhetik a digitalizált pályamunkákat: loriub@gmail.com

Egy diák akár több munkával is pályázhat. A munkák max. A/2-es méretűek lehetnek, paszpartuzni nem kell. 

A pályázatot 3 korcsoportban (1-4., 5-8., 9-12. osztály) hirdetjük meg.

A beküldött alkotások hátulján kérjük feltüntetni a következő adatokat: név, életkor/osztály, iskola neve, címe (e-mail), telefonszáma, felkészítő tanár neve.

A pályázati anyagot háromtagú szakmai zsűri értékeli, a zsűri döntése alapján kerül sor a díjkiosztásra és a kiállításon bemutatandó anyag válogatására.

A pályamunkák beérkezési határideje: 2017. október 11.

A pályaműveket a következő címre kérjük eljuttatni, mely egyben a megnyitó és díjkiosztás helyszíne is:

 

SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskola, 6772 Deszk, Móra u. 2.

A megnyitó pontos dátuma: 2017. október 18. szerda 12:00 óra

Díjak korcsoportonként:

1.      helyezett              

2.      helyezett              

3.      helyezett                

és egyéb különdíjak.

Támogató: DESZK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

További felvilágosításért forduljon az alábbi elérhetőségek egyikéhez :

Ágoston Lóránt (szakmai koordinátor) loriub@gmail.com

Vid György (pályázat kiírója) vid.gyorgy@ejg-szeged.sulinet.hu

SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskola Deszk, Móra F. u. 2.

tel.: 62/271-220Augusztus

Azt gondolhatná ezen újságot lapozgató, hogy ezzel megkezdődik a munka a Zoltánfy István Iskolában is a nyári pihenő után.

Kijelenthető, hogy ez ebben a formában nem igaz. Mielőtt kétségbeesnének Kedves Szülők, természetesen szeptember elsején szeretettel várja az intézmény a tudásszomjas gyermekeket.

Az elmúlt tanév júliusi végleges lezárását követően, azonnal megindult a következő előkészítése. Az iskola vezetése a nyáron folyamatosan ezt koordinálta, a zökkenőmentes tanévkezdés érdekében.

Személyi változások alig érintették az intézményt. Rajki Károlyné (Marika) nyugdíjba ment, ezen a platformon is megköszönjük munkáját és jó pihenést kívánunk, a megüresedett álláshelyet azóta betöltötte az új technikai dolgozó.

Énektanítás terén történt még változás. Egy évig Kuzma Levente (aki volt már Deszken tanár) látja el a feladatot.

Ez különösen is szerencsés, mert ebben az új tanévben indul a Lieto Művészeti Iskola hangszeres oktatása a Zoltánfyban, melynek Ő a vezetője. Így egy kézbe kerül a teljes zeneművészeti képzés.

A művészeti iskolába való jelentkezést már a múlt tanév végén megtehették a gyermekek. Nagy számban van érdeklődés, szeptember elején még lehetőség nyílik pótfelvételre korlátozott létszámban.

Ezen innováció mellett, természetesen tovább folytatódnak az alaptanterven kívüli specialitások az iskolában.

Nyári karbantartási műveleteket a Szegedi Tankerület munkatársai a folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően zökkenőmentesen elvégezték.

Fontos kiemelni, hogy a deszki önkormányzat ígéretéhez híven ez évben is végrehajtott egy nagyobb nyári beruházást az intézményben. Az elsősöket ismét egy teljesen felújított terem és új padok, székek, szekrények, no meg természetesen az osztályfőnök várja. Nekik már „csak a lelkesedést” kell hozniJ!

Ezúton mondunk köszönetet Deszk Község Képviselőtestületének.

Oktatásszervezési és egyéb kérdésekkel, ahogy eddig is, keresse nyugodtan az érintett osztályfőnököt vagy az iskola vezetését.

Sikeres tanéve kívánunk gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak!